Kouvolan kaupunki selvitti maahanmuuttajien työllistymisen pullonkauloja yrityksissä

Kysely kartoitti kymenlaaksolaisten yrittäjien kokemuksia maahanmuuttajien palkkaamisesta sekä syitä heidän palkkaamattomuuteen. Kielitaito ja kulttuurituntemus ovat keskeisessä asemassa.

Vuonna 2024 tehdyn kyselyn vastausten mukaan osalla vastaajista oli vain positiivisia kokemuksia vieraskielisistä työntekijöistä tai -hakijoista, osa toi esiin myös kokemiaan haasteita. Kyselyn vastaukset heijastavat keskeisimpinä työllistymisen ongelmakohtina maahanmuuttajien puutteellisen suomen kielen taidon sekä paikallisen kulttuurin ymmärryksen ja tuntemuksen. 

Kymenlaaksolaisille yrittäjille suunnatun lyhyen kyselyyn vastasi yhdeksän yritystä, mikä on harmillisen vähän, mutta samaa tasoa, kuin muissakin vastaavissa aikaisemmin toteutuneissa kyselyissä.  

Kansainvälisten työntekijöiden merkitys on kasvava tekijä kuntien elinvoimaisuuden kehittämisessä 

Kouvolassa monilla aloilla on pulaa eritasoisista työntekijöistä sekä yrityksille tarvetta jatkajalle. Samalla maahanmuuttajataustaisten työttömien osuus ulkomaalaisesta työvoimasta on muuta Suomea korkeampi. Ulkomaisten työttömien työnhakijoiden osuus ulkomaalaisesta työvoimasta oli tammikuussa 2024 Suomessa 24,3 % ja Kouvolassa 35,7 % (Työnvälitystilasto, TEM 2024).  

Kielitaidon, työtaitojen ja -kokemuksen puute sekä työmarkkinoiden syrjintä (esim. ulkomaalaistaustainen sukunimi työnhaussa selkeänä ongelmana) on todettu maahanmuuttajien työllistymistä hankaloittaviksi tekijöiksi pohjoismaisissa yhteiskunnissa.  

On myös aiheellista kysyä, missä määrin esim. Lähi-idästä ja Somaliasta tulevien maahanmuuttajien huono työllistyminen johtuu työnantajien mahdollisesta asennevirheestä, jossa maahanmuuttajat nähdään yhtenä ryhmänä, kulttuurinsa edustajina, eikä yksilöinä. Esimerkiksi ELY-keskuksen vuonna 2020 teettämän kyselyn mukaan yleistävän luonteinen käsitys kulttuurien erilaisuudesta voi johtaa yksilön noidankehään työmarkkinoilla, jossa tietyistä maantieteellisistä kohteista tulevien maahanmuuttajien työllistyminen pysyy heikkona. 

Selvitys känsäinvälisen rekrytoinnin liittyvistä haasteista toteutettiin vuonna 2024 osana Kouvolan kaupungin Kotoutumisesta osallisuuteen, koulutukseen ja työelämään -hanketta (ESR 2023–2025) sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Momentum- Moninaistuvat urapolut -hanketta (ESR 2023-2026).  

Lisätiedot: Angelika Polak, p. 0206156778, angelika.polak@kouvola.fi 

Sivun alkuun