Kouvolan ydinkeskustan palvelutarjonta täydentyy

Kouvolan kaupunkiympäristön suunnittelussa on vireillä asemakaavan muutos, joka kohdistuu kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla sijaitsevan entisen Kouvolan kauppaoppilaitoksen alueelle.

Kauppaoppilaitoksen julksivu, valkoinen tiilirakennus, paljon ikkunoita

Kouvolan kauppaoppilaitoksen rakennus edustaa merkittävää osaa kouvolalaisesta kouluhistoriasta. Koulun rakennushankkeen käynnisti Kouvolan kauppaoppilaitoksen johtokunnan puheenjohtaja kauppaneuvos Reino Olkku vuonna 1963 ja uudisrakennuksen myötä lisääntyvien opiskelutilojen ja opiskelijamäärien toivottiin täyttävän koko Kymenlaakson talous- ja teollisuusalueen työvoimapulan. Kouvolan kaupunginhallitus varasi koululle tontin ja valtuusto nimesi rakennustoimikunnan, jonka puheenjohtajana toimi tuolloinen Kouvolan kaupunginjohtaja Eino Brofelt. Varsinainen rakennuksen suunnittelutyö annettiin arkkitehti Väinö Vuoriselle ja koulun opiskelijat pääsivät myös vaikuttamaan koulutalon sisustamiseen mm. valitsemalla koulutaloin tuolien värit. Rakennushanke eteni hyvin nopeasti. Ammattikasvatushallitus hyväksyi rakennuspiirustukset 24.4.1968 ja rakennusurakkasopimus allekirjoitettiin Kouvolan Rakentajat Oy:n kanssa heinäkuussa 1968. Rakennustyöt aloitettiin jo elokuun alussa 1968 ja rakennuksen peruskivi muurattiin juhlallisin menoin 29.8.1968.

Koulutoiminta alkoi rakennuksessa 1.9.1969 ja virallisesti rakennus vihittiin käyttöön 21.11.1969. Talon rakennuskustannukset olivat noin 3,2 miljoonaa markkaa. Valmistuessaan rakennusta pidettiin hieman ylimitoitettuna. Lattiapinta-alaa oli noin 5200 m2. Uudessa oppilaitoksessa oli 11 luokkaa, 350 oppilasta, 18 opettajaa ja 8 henkilökuntaan kuuluvaa. Rakennuksen kaikki opetustilat varustettiin piirtoheittimillä ja rakennus sisälsi runsaasti erikoisopetustiloja, mm. auditorion ja kielistudion. Rakennuksen suunnittelut todettiin olevan erittäin onnistunut, sillä rakennuksen tiloja voitiin käyttää koulutoimen lisäksi esimerkiksi näyttely- ja messutiloina sekä erilaisten julkisten tilaisuuksien järjestämiseen. Rakennuksen 500 hengen juhlasalia voitiin käyttää voimistelu- ja urheilutiloina.

Entisen Kouvolan kauppaoppilaitoksen rakennuksen historiassa on nyt kääntymässä uusi lehti. Vireillä oleva asemakaavamuutos mahdollistaa olemassa olevan rakennuksen säilyttämisen ja sen joustavan kehittämisen. Rakennuksesta on muodostumassa uudenlainen, erilaisten palveluiden keskittymä. Rakennukseen on suunniteltu sijoitettavaksi sellaista koulutus-, palvelu-, tuotanto- ja virkistystoimintoja, jotka täydentävät erinomaisesti kaupungin ydinkeskustan työpaikka- ja palvelutarjontaa sekä lisäävät siten myös alueen elinvoimaa. Lisäksi kaavamuutoksessa ajanmukaistetaan myös kaava-alueeseen kuuluvan Jaakonpuiston osien sekä alueeseen kuuluvien katualueiden kaavarajaukset ja -merkinnät vastaamaan alueen toteutunutta tilannetta ja puistoalueen käyttöä.

Asemakaavan muutoksen luonnos ja kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 1.9.-4.10.2021 välisen ajan Kouvolan kaupungintalon infopisteessä ja kaupungin internet-sivuilla osoitteessa www.kouvola.fi/kauppaoppilaitos

Lisätietoja:

Hannu Purho, kaavoitusarkkitehti

p. 020 615 7039, hannu.purho(at)kouvola.fi

Sivun alkuun