Alvar Aalto inspiroi kouvolalaislähtöisiä tanssijoita – Tanssia Aallon jäljillä -tanssiteos kunnioittaa arkkitehdin klassisia muotoja ja linjoja

Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalla tänään julkaistu tanssiteos piti alun perin esittää Taiteiden yössä mutta on nyt taltioitu videolle.

Kun käynnissä olevaa Alvar Aalto -viikkoa suunniteltiin keväällä 2021, sai Kouvolan kaupungin kulttuurituottaja Helena Jetsu ajatuksen Alvar Aallon arkkitehtuurista inspiroituneesta tanssiteoksesta. Ideaa lähtivät toteuttamaan kouvolalaislähtöiset tanssinopettajat Maiju Laurila, Heini Ahtiainen ja Piia Koskela.

Tanssiesityksen taustalle tehtiin video Alvar Aallon Kouvolassa sijaitsevista rakennuksista. Tansseja kuvattiin Tehtaanmäen koululla videomateriaaliksi. Lopullisessa esityksessä yhdistyvät livenä nähtävä tanssi ja taustalla pyörivä arkkitehtuuria vaivihkaa esittelevä videomateriaali.

Musiikit valikoituivat kuuntelemalla erilaisia vaihtoehtoja. Jokainen tanssija kuunteli ja kahlasi nettiä sopivien kappaleiden löytymiseksi. Valinnat olivat ehdotusten pohjalta yhteistyössä lopulta helppoja niin musiikin kuin koreografiankin osalta. Ideoita riitti enemmän kuin tarpeeksi.

Videoteoksessa yhdistyvät tanssi ja arkkitehtuuri

Tanssiesitys oli tarkoitus toteuttaa Alvar Aalto -viikolla osana Taiteiden yön tapahtumaa. Taiteiden yön peruuntuessa päädyttiin teos toteuttamaan kokonaan videona. Same-eYes:in Teemu Villikka toteutti yhdessä työryhmän kanssa videoteoksen, jossa yhdistyvät taustan videomateriaali ja kolmen tanssijan Alvar Aallosta inspiroitunut liike. Tanssijat Maiju Laurila, Heini Ahtiainen ja Piia Koskela ovat yhdessä luoneet koreografian, joka kunnioittaa muotoja, linjoja ja Alvar Aallon monipuolista ja rohkeaa suunnittelutyötä.

Työryhmä on tyytyväinen lopputulokseen ja vaikka vallitseva tilanne muutti matkalla suunnitelmia, on lopputulos tyylikäs ja yhtenäinen kokonaisuus. Tanssiteos on tanssinopettajista koostuvan trion ensimmäinen yhteinen teos ja lisää on varmasti tulossa.

Tanssijoista Maiju Laurila ja Heini Ahtiainen ovat opiskelleet tanssinopettajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Piia Koskela on Teatterikorkeakoulusta valmistunut tanssitaiteen maisteri. Kaikki kolme ovat Kouvolasta lähtöisin ja työskentelevät tanssinopettajana Kouvolan alueella.

Tanssiteoksen tilaajana ja tuottajana on Kouvolan kaupunki, ja sitä on tukenut myös Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Tanssia Aallon jäljillä -tanssiteoksen voi katsoa Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalla.

Teoksen tiedot

  • Koreografia ja tanssit: Heini Ahtiainen, Piia Koskela ja Maiju Laurila
  • Musiikki:
    • Findings – August Wilhelmsson
    • A Quiet Conversation ( feat. Lone Widahl Madsen) – Bliss, Lone Widahl Madsen
    • Keep – Nils Frahm
    • Brainfeeder/RobertaFlack (KypsiMatangi Version) – Dj Kypski & The Matangi String Quartet
  • Taustavideon kuvaus: Tuomas Vanhalakka
  • Taustavideon editointi: Maiju Laurila
  • Tuottaja: Jesse Tervolin, Same-eYes Oy
  • Kuvaus: Teemu Villikka, Same-eYes Oy
  • Kiitos: Taiteen edistämiskeskus( Taike )
  • Alkuperäisidea: Kulttuurituottaja Helena Jetsu
  • Tuottaja: Kouvolan kaupunki, kulttuuripalvelut

Lisätietoa

Kulttuurituottaja Helena Jetsu, puh. 020 615 7420, helena.jetsu@kouvola.fi

Sivun alkuun