Koronatiedote Kymenlaakson liikunta- ja urheilutoimijoille 4.3.2021

Koko Etelä-Suomessa nopeasti huononevasta tilanteesta johtuen myös Kymenlaakso on edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa ja hallituksen linjaus maaliskuun kolmen viikon ”sulkutilasta” koskee myös meidän aluetta.

Kymenlaakson koronatilanne

Kymenlaaksossa koronatilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Meillä on tartuntojen määrä tällä hetkellä kohtuullisen pieni, tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä ja sairaalahoidossa on vain muutama potilas.

Kymenlaakson ympärillä tilanne näyttää kuitenkin erittäin huonolta. Uudellamaalla tartuntojen määrä kasvaa edelleen nopeasti, Päijät-Häme on siirtynyt takaisin leviämisvaiheeseen ja myös Etelä-Karjala on nyt leviämisvaiheessa. Myös Etelä-Savossa epidemia on lähtenyt kiihtymään nopeasti. Koronavirusta ja erityisesti brittimuunnosta liikkuu siis meidän lähialueilla joka suunnassa tällä hetkellä, ja on selvää että meidän tilanne ei tule näin hyvänä pysymään mikäli virus täällä Etelä-Suomessa jatkaa tätä tahtia leviämistään. Valtakunnallista koronatilannetta eri alueilla voi seurata täällä: https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

Koko Etelä-Suomessa nopeasti huononevasta tilanteesta johtuen myös Kymenlaakso on edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa ja hallituksen linjaus maaliskuun kolmen viikon ”sulkutilasta” koskee myös meidän aluetta. Brittimuunnos on varmasti leviämässä myös Kymenlaaksoon kevään aikana, ja sen leviämisnopeutta tulee nyt hidastaa.


Liikuntatoimijoita koskevat ohjeet sulkutilan ajaksi 8.-28.3.

Tässä vielä kooste erityisesti liikuntatoimijoita koskevista ohjeista sulkutilan ajaksi 8.-28.3.2021:

  • Kaupungin urheilu- ja liikuntatilat ovat suljettu yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntatoimintaa jatketaan yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden erikseen määritellyille ryhmille.
  • Alakouluikäisten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä. Harjoitteet tulee siis suunnitella sen mukaisesti. Alakouluikäisillä ryhmäkoon rajoitus on toistaiseksi poistunut, sillä näin pienet näkyvät tilastoissa selvästi huonompina tartuntojen levittäjinä kuin vanhemmat ikäluokat. Sekä Euroopasta että pääkaupunkiseudulta on kuitenkin saatu havaintoja, että muuntovirusten tulo näyttää lisäävän lasten ja nuorten välisiä tartuntoja, jotka ennen muuntoviruksia on arvioitu harvinaisiksi. Kannattaa siis oikeasti olla varovainen myös pienempien kanssa, sillä Suomessa nyt leviävä brittimuunnos on oikeasti ärhäkämpi tarttuja kun meillä tähän asti levinnyt virustyppi. Erityistä tarkkuutta kannattaa noudattaa aikuisten maskin käytössä. Tartunnat leviävät helpoiten aikuisesta aikuiseen ja aikuisesta lapseen. Suosittelen kaikkia käyttämään kirurgisia maskeja (tunnistat ne siitä, että paketissa on merkintä CE). Kangasmaskit ja visiirit on todettu selvästi huonommiksi suojiksi erityisesti muunnosvirusten kohdalla.
  • Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu alla määritellyn mukaisesti).
  • Ryhmäharrastustoiminnan keskeytys koskee myös ulkona harrastamista yläkouluikäisten ja sitä vanhempien kohdalla. On kuitenkin ihan sallittua käydä esimerkiksi muutaman ihmisen kesken lenkillä tai treenailemassa ulkona siten, että turvavälejä voi noudattaa koko ajan. Suuremmat ryhmätreenit on kuitenkin syytä nyt jättää sulkutilan ajaksi väliin myös ulkona.
  • Peli- ja ottelutoiminta (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu alla määritellyn mukaisesti) keskeytetään kaiken ikäisiltä.
  • Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu sekä pelit on sallittu samoilla kriteereillä kuin tähänkin asti turvallisuus huomioiden (ja ilman yleisöä): joukkuelajeissa lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibandyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta, sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu. Ohjeistus koskee kolmea ylintä sarjatasoa jääkiekossa, jalkapallossa ja salibandyssa, muissa joukkuelajeissa kahta ylintä sarjatasoa. Yksilölajeissa ohjeistus koskee yksilötason maajoukkue- ja SM-tason urheilijoita.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Aluehallintovirasto ei ainakaan lähiviikkoina ole antamassa Kymenlaaksoon yksityisiä toimijoita (kuten yksityisiä urheiluhalleja tai kuntosaleja) koskevia asiakasmäärän rajoituksia. Rajoituksia yksityisille toimijoille voi tulla, mikäli koronatilanne Kymenlaaksossa huononee. Tiedotamme tällöin aluehallintoviraston päätöksistä myös kaupungin kanavissa. Muistutan kuitenkin, että nyt on erittäin tärkeää, että tartuntaketjuja ei lähde liikkeelle myöskään yksityisten tilojen kautta. Noudattakaa siis tarkasti turvaohjeita myös yksityisissä tiloissa toimiessanne.

Muut ohjeet löytyvät kaupungin nettisivuilta, ja tänne päivitetään myös aina tuoreet tiedot ohjeiden muuttuessa: www.kouvola.fi/koronavirus

Mitä tapahtuu 28.3. jälkeen?

Se on erittäin hyvä kysymys. Vastausta siihen ei taida kellään tällä hetkellä olla.
On selvää, että koronavirustilanne ei tällä kolmen viikon sulkutilalla ratkea. Se toivottavasti kuitenkin pysäyttää tartuntojen nopean kasvun, joka tällä hetkellä on erityisesti Etelä-Suomessa käynnissä.

Rajoitukset tulevat jatkumaan myös jatkossa, mutta pyrimme siihen, että lasten ja nuorten rajoituksia kevennetään ensimmäisenä heti kun se on mahdollista. Brittimuunnos on kuitenkin hankalampi tässäkin asiassa kuin meillä tähän asti jyllännyt koronatyyppi, koska erityisesti nuoret näyttäisivät olevan nyt isomassa riskissä jatkossa myös levittää tartuntoja toisiinsa kuin aiemmin. Seuraamme valtakunnallisia ohjeistuksia asiassa ja alueen koronavirustilannetta tarkastellaan nyt useamman kerran viikossa yhdessä THLn ja Kymsoten kanssa.

Näillä ohjeilla mennään siis meidän tietojen mukaan seuraavat kolme viikkoa. Jos näihin tulee jotain muutoksia, tiedotamme asiasta heti. Samoin tiedotamme heti, kun alkaa selvitä miltä huhtikuun tilanne näyttää ja millaisia rajoituksia sinne on tulossa.

Tsemppiä kaikille ja nauttikaa kuitenkin kevään lisääntyvästä valosta!

Terveisin, Johanna
Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
johanna.franzen@kouvola.fi

Sivun alkuun