+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Päiväkotibussi on liikkuva päiväkoti

22.3.2017

Kouvolassa otetaan ensi syksynä käyttöön päiväkotibussi. Bussi on liikkuva päiväkoti, joka tuo joustoa päivähoidon järjestämiseen. Lapsille bussi tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden elämyksiin ja oppimiseen. Oman kaupungin tuntemus ja arvostus lisääntyy.

Varhaiskasvatuksen tarve vaihtelee Kouvolan eri alueilla ja ajoittain joudutaan etsimään lisätilaa. Päiväkotibussi tarjoaa joustavan ja asiallisen ratkaisun: se siirtyy tarpeen mukaan sinne, missä on tilapäisesti suuri kuormitus. "Päivähoidon tarve vaihtelee kausittain eri puolilla Kouvolaa mm. eskareiden määrän mukaan. Liikkuva päiväkoti antaa erinomaisen mahdollisuuden viedä lisäpaikkoja sinne, missä niitä tarvitaan." sanoo varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Helena Kuusisto.

Päiväkotibussi on tarvitsevan päiväkodin lisätilana koko toimintakauden. "Suurimmissa päiväkodeissa on jopa kuusi ryhmää. Tällöin yksi ryhmä olisi viikon liikkuvassa päiväkodissa noin kerran kahdessa kuukaudessa", Helena Kuusisto valottaa. Liikkuva päiväkoti takaa päivähoitopaikan läheltä kotia. "Kuormitustilanteissa joudutaan usein etsimään väistötiloja, jotka eivät kunnolla sovellu päiväkodin tarpeisiin. Bussi on hieno vaihtoehto. Sitä voi myös hyödyntää, kun tarvitaan lisätilaa peruskorjausten yhteydessä", hän kertoo.

Päiväkotibussi on erikoisvalmisteinen ja suunniteltu lasten ehdoilla. Bussissa on tilat vaatteiden säilytykseen ja kuivatukseen, mahdollisuus lepoon sekä kunnon WC-tilat. Lisäksi bussissa on myös pieni keittiötila. Turvallisuus on huomioitu monipuolisesti.

Bussipäiviin sisältyy paljon leikkiä, tutkimista ja tarpeen mukaan lepoa. "Lähtökohtana on tukea lapsen kehitystä virikkeellisessä ympäristössä, jonka luonto tai kulttuurikohde voi tarjota. Matkan aikana voi kuunnella satuja, laulella ja keskustella päivästä. Lasten ehdoilla mennään", Helena Kuusisto korostaa.

Bussissa työskentelisivät ammattikuljettajan lisäksi lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat lapsiryhmän koon mukaan. Päiväkotibussi on tukikohta lapsiryhmälle ja sen kulkusäde on alle 20 km.

Päiväkotibussi on laajalti käytössä muissa pohjoismaissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Idea bussiin syntyi Tanskassa jo 2000-luvun alussa. Tutkimusten mukaan lapset oppimisvalmiudet ja sosiaaliset taidot kehittyvät erityisen hyvin. Suomessa päiväkotibussi ei ole vielä käytössä muissa kaupungeissa.

Lisätiedot:
Palvelupäällikkö Helena Kuusisto, puh. 020 615 7224

Katso video Norjalaisesta päiväkotibussista. Vaikka ajatus ensi alkuun tuntuu hullulta, se toimii mainiosti:https://www.youtube.com/watch?v

Liikkuva päiväkoti on uusi palvelu, joka mahdollistaa päivähoitopaikan tarjoamisen lähellä kotia. Siinä yhdistyvät ajatukset ulkoilmapäiväkodista ja luontokasvatuksesta. Lapsen kehitystä tuetaan virikkeellisessä ympäristössä, jonka luonto voi tarjota. Lapsen tuntemus ja arvostus oman asuinalueen suhteen kasvaa. Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen palveluja on kehitetty ennakkoluulottomasti. Muutama vuosi sitten aloitettu Metsäeskari, jossa lapset ovat ulkona pääosan ajasta, on saanut hyvän vastaanoton.


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme