Sanna Marin vierailulla Kouvolassa ─ kaupungin teemoina keskusteluissa Itärata ja Valtatie 15 Kotka−Kouvola välin parantaminen

Sanna Marin kävi vierailulla Kouvolassa helmikuussa 2021

Pääministeri Sanna Marin vieraili maanantaina Kouvolassa. Tapaamisessa kaupungin johdon kanssa esille nostettiin tärkeät isot infrahankkeet, kehityshankkeita sekä valtion ja kaupungin välinen sopimusyhteistyö.

Pääministerille esiteltiin Kouvolan kaupungin kannalta tärkeitä hankkeita ja edunvalvontakohteita. Keskustelussa esillä olivat mm. Itärata, Valtatie 15 Kotka−Kouvola välin parantaminen, Railgate Finland ja Kouvola RRT -hankkeen eteneminen, Hyötyvirta -yritysalueen kehittämishanke sekä valtion ja kaupungin välisen sopimusyhteistyön tarpeellisuus.

─ Kouvolan kaupunki tekee aktiivista edunvalvontaa. Tapaaminen pääministeri Sanna Marinin kanssa tarjosi meille arvokkaan tilaisuuden käydä vuorovaikutteista keskustelua meille tärkeiden teemojen ympärillä, sanoo kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Itäradan osalta talouspoliittisen ministerivaliokunnan tammikuisen päätöksen mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa neuvotteluja Lentorata-Porvoo-Kouvola-linjauksen eli Itärata-hankeyhtiön perustamiseksi.

− Kouvolan kaupunki odottaa Itäradan hankeyhtiöneuvottelujen jatkamista sekä eduskunnan myönteistä päätöstä valtion rahoitusosuudesta ja määrärahan käyttämisestä Itärata-hankeyhtiön pääomittamiseen, Toikka kertoo. Lisäksi Uudenmaan vaihemaakuntakaavan laatiminen Itäradan tarkemman linjauksen vahvistamiseksi tulee saada liikkeelle, kehitysjohtaja Petteri Portaankorva täydentää.

Maanantain keskusteluissa nousi esiin myös vilkasliikenteisen ja Kaakkois-Suomen teollisuudelle sekä hälytysajoneuvo- ja työmatkaliikenteelle tärkeän valtatie 15 Kotka-Kouvola -välin kehittämistarpeet. Kouvolan kaupunki odottaa, että valtatien 15 parantamiseen välille Kotka−Kouvola osoitetaan pikaisesti tienrakentamisen määrärahat.

− Tällä Kaakkois-Suomen tärkeimmän tieinvestoinnin toteuttamisella vastattaisiin asukkaiden, Suomen vientikaupan, teollisuuden ja kaupan tavaravirtojen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeisiin turvallisesta ja toimivasta pääväylästä, toteaa kehitysjohtaja Petteri Portaankorva. Tien parantamista on jouduttu odottamaan turhan pitkään.

Kehityshankkeiden osalta pääministerille esiteltiin mm. Railgate Finland ja Hyötyvirta -yritysalueen kehittäminen. Kouvolan kaupunki odottaa, että kestävän kasvun ohjelmassa osoitetaan merkittävä panostus vihreään siirtymään, ilmastotavoitteita ja Suomen kilpailukykyä tukevaan logistiikan TKI-toimintaan ja sen toimeenpanoon. Lisäksi tarvitaan merkittävä panostus kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan kehittämiseen, pystyttämiseen ja jalostamiseen Suomen vahvuudeksi ja vientituotteeksi.

− Kouvolassa rautatierahtiliikenteen sydämessä ja Kymenlaaksossa laajemminkin voimme ainutlaatuisen logistiikan TKI-klusterin toimesta synnyttää tehokkaampia toimintamalleja hyödynnettäväksi Suomessa ja maailmalla. Hyötyvirta puolestaan luo vahvan pohjan kiertotalouden uusille ratkaisuille ja liiketoiminnalle. Alueella toimii jo kymmenkunta yritystä samaan aikaan kun yrittäjäryhmä suunnittelee Myllykosken tehdastilojen merkittävää hyödyntämistä biopolttoaineiden tuotannossa, sanoo Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Kimmo Niemi.

Kouvolan kaupunki toivoo valtiolta tulevaisuudessa myös aluekehitystä edistävää sopimuksellista yhteistyötä. Samassa yhteydessä aluekehitykseen vaikuttavana edunvalvontahankkeena tuotiin esiin myös Fintraffic Raide Oy:n rautatieliikenteen ohjauskeskuksen sijainti ja kehittäminen Kouvolassa.

− Kokonaisuutena saimme nostettua kaupungin edunvalvonnan ja aluekehityksen kannalta meille tärkeitä asioita hyvin esille pääministeri Marinin kanssa. On todella hienoa, että tällainen tapaaminen saatiin järjestettyä, varsinkin näinä haastavina aikoina koronatilanteeseen liittyen, toteaa Toikka.

− Olemme tyytyväisiä ja arvostamme pääministeri Marinin vierailua Kouvolassa. On todella tärkeää, että pääministeri on kiinnostunut käymään keskustelua Kaakkois-Suomen suurimman kaupungin ajankohtaisista asioista ja kaupunkimme edunvalvontaan liittyen, täydentää SDP:n kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Werning.

Vallitseva koronatilanne otettiin huomioon ja koko tapaamisen ajan kaikissa tilanteissa noudatettiin turvavälejä ja käytettiin kirurgisia maskeja.

Tilaisuuteen osallistui pääministeri Marinin lisäksi talouspoliittinen erityisavustaja Joonas Rahkola. Kouvolan kaupunkia maanantain tapaamisessa edustivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen, kaupunginjohtaja Marita Toikka, kehitysjohtaja Petteri Portaankorva ja Kouvola Innovation Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Niemi. Mukana olivat myös kansanedustaja, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Werning, SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Veikko Rantala sekä SDP:n Kaakkois-Suomen uusi toiminnanjohtaja Mikko Hokkanen.

Lisätietoja:
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen, puh. 020 615 7520, harri.helminen(a)kouvola.fi
kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka(a)kouvola.fi
kehitysjohtaja Petteri Portaankorva, puh. 020 615 1287, petteri.portaankorva(a)kouvola.fi
toimitusjohtaja Kimmo Niemi, Kouvola Innovation Oy, puh. 020 615 8118, kimmo.niemi(a)kinno.fi

Sivun alkuun