Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi – Kouvolan ruokapalvelut taistelee ruokahävikkiä vastaan

Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy jätteeksi syömisen sijaan. Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa tehdään jatkuvasti töitä hävikin vähentämiseksi, mutta jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa. Hävikkiviikolla 39 nostamme yhdessä esiin ruoan arvon ja kutsumme sinut mukaan edistämään kestävämpää arkea!

Hävikkiviikko on valtakunnallinen teemaviikko, joka muistuttaa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä ja kestävän kehityksen edistämisestä. Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa hävikkiruokaa syntyy päivittäin noin 200 kiloa. Hävikin määrää pyritään vähentämään hyödyntämällä säännöllisiä mittauksia, joiden avulla kehitetään resepti- ja ruokalistasuunnittelua, tarkennetaan ruokatilauksia ja ennakoidaan linjastoihin valmistettavan ruoan määrää.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta erityisesti tarjoiluhävikkinä – eli linjastossa olleena tai sitä varten valmistettuna ruokana. Lisäksi hävikkiä muodostuu lautastähteistä ja keittiöiden valmistushävikistä.

Yhteistyöllä kohti pienempää hävikkiä

Hävikin vähentäminen on yhteistyötä, ja myös asiakkailla on merkittävä rooli. Yksinkertainen, mutta vaikuttava neuvo on: ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä. Pienillä teoilla on suuri vaikutus.

Muistetaan yhdessä, että ruoka on liian arvokasta hukattavaksi.

Lisätietoja:

Hävikkiviikko 22.–28.9.2025 | Kuluttajaliitto

Koulut | Saa Syödä!

Ruokapalvelusuunnittelija Merja Saarinen, 020 615 7984, merja.saarinen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun