Kouvolan varhaiskasvatus on aktiivista. Kantavina teemoina ovat luonto, liikkuminen, kulttuuri sekä vanhemmuus. Työ perustuu pedagogisuuteen. Uusia ideoita on testattu ennakkoluulottomasti vaikka ottamalla käyttöön Suomen ensimmäinen päiväkotibussi.

Päiväkotibussi on herättänyt valtavasti huomiota ja kiinnostusta. Tavoitteena on tukea lapsen kehitystä monipuolisessa ympäristössä, jonka luonto tai esimerkiksi kulttuurikohde voi tarjota – bussilla liikkuminen kohteeseen onnistuu.

Päiväkotibussissa

Päiväkotibussi on rakennettu mittatilaustyönä lasten ehdoilla. Bussissa on tilat vaatteiden säilytykseen ja kuivatukseen, mahdollisuus lepoon sekä WC-tilat. Bussissa on myös pieni keittiötila välipalan valmistukseen. Turvallisuus on autossa huomioitu monipuolisesti, jokaiselle lapselle on oma turvaistuin.

Käytössä myös Muksubussi

Kouvolassa on käytössä myös pienempikin bussi. Muksubussi on sähköavusteinen pyörä, jossa on istumapaikat jopa kahdeksalle lapselle. Sähköpyörällä liikkuminen on vaivatonta ja kevyttä. Pienten lasten kävely on usein verkkaista ja siirtymiset paikasta toiseen hitaita. Muksubussin avulla pidemmätkin välimatkat taittuvat nopeasti ja vaivattomasti. Siirtymiseen käytetty aika pienenee ja retkikohteessa touhuamiseen jää enemmän aikaa.

Liikkumaan on lapsi luotu

Kouvola on ollut jo vuosia mukana Liikkuva lapsuus –hankkeessa. Tavoitteena on lisätä lasten liikkumista ja vanhempien tietoisuutta liikunnan merkityksestä. Lapsiperheitä kannustetaan ja ohjataan terveellisiin elämäntapoihin mm. kaupungin liikuntamaskotin avulla (Kääk, mikä veska -vinkkikortit). Lasten liikkumista ja toiminnallista oppimista lisätään käyttämällä oppimisympäristöinä lähiympäristöä ja luontokohteita. Työssä tukena toimii lasten liikunnan asiantuntija sekä liikkumaan aktivoiva muuveriverkosto. Kouvolan varhaiskasvatus osallistuu valtakunnalliseen Ilo kasvaa liikkuen –ohjelmaan ja verkostoon.

Luonnollinen juttu

Kouvolan varhaiskasvatuksen yksiköissä toteutetaan ympäristökasvatussuunnitelmia ja ekotukitoiminnan periaatteita. Lapsen luontosuhde syntyy omakohtaisista luontokokemuksista. Lähiympäristö luontokohteineen on osa oppimisympäristöä. Kouvolassa on kuusi vihreän lipun päiväkotia.

Tänä vuonna päiväkodeissa kokeiltiin kaupunkiviljelyä. Viljely innosti sekä lapsia että heidän vanhempiaan. Kylvöpuuhia on tehty sekä sisällä että ulkona. Lapset saivat itse valita, mitä kylvetään. Erilaisia viljelmiä perustettiin ruukkuihin, laatikoihin, kasseihin ja säkkeihin, joissakin päiväkodeissa myös kasvilavoille.

Lisätietoa:
kouvola.fi/varhaiskasvatus
Kouvolan kaupungin varhaiskasvatukseen ja avoimeen varhaiskasvatukseen sekä päiväkotibussiin voi tutustua asuntomessuilla (kohde numero 1).

Päivitetty 26.7.2019

Sivun alkuun