Vieraslajien torjunta edistää luonnon monimuotoisuutta

Kuvassa mies laittaa jättipalsamia jätesäkkeihin. ympärillä vehreää kasvustoa

Vieraslajit ovat olleet runsaasti esillä mediassa kuluvan kesän aikana. Kouvolan kaupunki tekee järjestelmällistä vieraslajien torjuntaa, mutta myös maanomistajalla on vastuu vieraslajien torjunnasta.

Iholle päätynyt jättiputken kasvineste aiheuttaa auringonvalon vaikutuksesta hitaasti paranevia haavoja ja rakkuloita.

Vieraslajilla tarkoitetaan eliötä, joka tuodaan sen luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Haitallisella vieraslajilla tarkoitetaan vieraslajia, joka uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Ne voivat myös aiheuttaa vahinkoa alkuperäislajistolle, ihmisille, viljelyskasveille ja metsätaloudelle. Kouvolassa järjestelmällistä vieraslajien torjuntaa kaupungin kiinteistöillä on toteutettu jättiputkille ja jättipalsamille. Huomiota on kiinnitetty myös isoihin tatarlajeihin, kurtturuusuun, lupiiniin ja espanjansiruetanaan.

Vastuu vieraslajien torjunnasta on maanomistajalla tai haltijalla (esim. vuokraaja). Kunnan vastuulla on seurata ja torjua vieraslajeja omistamillaan maa-alueilla ja tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa vieraslajien torjumiseksi. Vieraslajeja koskevia velvoitteita ja kieltoja valvoo ELY-keskus.

Vieraslajien torjunta

Tehokkainta vieraslajien torjunta on kasvuston tai esiintymän ollessa pieni, sekä kasvukauden ollessa alkuvaiheessa. Torjuntaa on syytä varautua toistamaan useana vuotena peräkkäin, koska vieraslajien siemenet säilyvät maaperässä kauan. Vieraslajien torjunnasta ja tunnistamisesta löytyy lisätietoa esimerkiksi vieraslajit.fi -sivustolta.

Vieraslajit leviävät helposti luontoon muun muassa puutarhajätteen välityksellä siementen, juurien ja kukintojen avulla. Puutarhajätteen oikeanlainen käsittely on yksi tärkeimmistä ennakoivista torjuntakeinoista vieraslajien leviämisen suhteen. Puutarhajäte tuleekin käsitellä ensisijaisesti omalla kiinteistöllään esimerkiksi kompostoimalla, tai toimittaa se asianmukaisesti jätteenkeräykseen.

Mediassa on ollut esillä Crowdsorsa -sovellus, jonka avulla kuntalaiset voivat torjua vieraslajeja ja tienata rahaa torjuntatyöstä. Kouvolan kaupunki on tehnyt vuosien ajan järjestelmällistä vieraslajien torjuntaa, mutta toistaiseksi kaupunki ei ole ottanut käyttöön kyseistä sovellusta. Ei ole kuitenkaan poissuljettua, etteikö sovellusta voisi tulevaisuudessa kokeilla yhtenä osana torjuntatyötä.

Miten voit osallistua vieraslajien torjuntaan

  • Tunnista laji ja ilmoita havainnosta. Havaintoja voi ilmoittaa kaupungin palautepalvelun kautta sekä vieraslajit.fi -sivustolle. Karttamerkintä helpottaa esiintymän paikallistamista.
  • Torju ajoissa. Noudata torjuntaohjeita ja käsittele muodostuva puutarhajäte oikein, jotta esiintymän leviäminen saadaan estettyä.
  • Osallistu talkoisiin. Tänä kesänä kaupunki järjestää yhteistyötahojen kanssa jättipalsamin torjuntatalkoita, joihin on mahdollista osallistua. Lue lisää talkootiedotteesta kaupungin nettisivuilta.

Lisätietoja:

Kielo Kitunen, ympäristöalan harjoittelija, puh. 020 615 9494, etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Timo Martikainen, ympäristöasiantuntija, puh. 020 615 6755, etunimi.sukunimi@kouvola.fi (tavoitettavissa 4.8.2025 alkaen)

Lisätietoa jättipalsamitalkoista: Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraslajeja
Lisätietoa vieraslajeista ja niiden torjunnasta: Vieraslajit.fi ja kouvola.fi/vieraslajit

Sivun alkuun