
Kouvolan kaupunki on saanut Business Finlandin noin 150 000 euron tukirahoituksen energiatehokkuuden parantamistoimistaan Motiva-hankkeessa Myös muut kaupungin energiansäästötoimet purevat: viime vuoden energiatehokkuussopimukselle raportoiduilla energiansäästötoimilla saatiin sähkössä ja lämmityskuluissa vuositasolla noin 3 500 MWh:n säästöt. Eniten säästöä syntyi jäähallien lauhdelämmön entistä tehokkaammasta hyödyntämisestä sekä katuvalojen vaihtamisesta ledeiksi.
Kaupunki on saanut energiakatselmuksiin 149 240 euron tukirahoituksen Business Finlandilta. Kouvola on ollut mukana Motivan jatkuvan parantamisen hankkeessa vuodesta 2022. Viime vuonna katselmoitiin 21 kohdetta. Katselmuksissa syntyneiden parannusehdotusten myötä katselmoitujen kiinteistöjen energian- ja vedenkulutusta on saatu vähennettyä merkittävästi.
Tämän vuoden aikana katselmoidaan 19 kohdetta mm. useita päiväkoteja ja kouluja, Inkeroisten uimahalli ja jäähalli, Valkealan jäähalli sekä varikko Savonkadulla.
Kolmen vuoden aikana katselmoidaan kaikkiaan 60 kiinteistöä, lisätään henkilöstön energiatehokkuuteen liittyvää osaamista sekä tehostetaan energianhallintaa. Tavoitteena on luoda kaupungille energiatehokkuuden jatkuvan parantamisen toimintamalli.
Lauhdelämpö, ledit ja purut tuoneet selvää säästöä
Viime vuoden aikana jäähallien lauhdelämmön hyötykäyttöä tehostettiin entisestään. Lumon-areenalla lauhdelämpöä hyödynnetään mm. jäähileen sulatukseen sekä ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmitykseen, Valkealan jäähallilla lauhdelämpöä hyödynnetään jäähallin ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmitykseen sekä Valkealatalon allasvesien lämmitykseen. Kuusankosken jäähallilla lauhdelämpöä käytetään jäähallin sekä Naukion päiväkodin lämmitykseen.
Katuvalojen muuttaminen led-valoiksi on energiansäästön kannalta merkittävää. Viime vuonna katuvaloja vaihdettiin ledeiksi yli 300, joka tuo parhaimmillaan lähes 40 000 euron säästöt vuositasolla. Vaihtoja tehtiin mm. Helsingintiellä ja Kuusaantiellä sekä Tähteen ja Kuusankosken Rekolan alueella, joissa työ jatkuu. Tänä vuonna katuvaloja on jo vaihdettu myös Teholan alueella. Tulevia kohteita ovat mm. Hurmanmäen alue sekä Kortojan puisto.
Tyhjentyneiden koulurakennusten purku tai peruslämmölle siirtyminen on myös tuonut huomattavaa säästöä. Lämmitystapamuutoksia maakaasusta kaukolämpöön on tehty etenkin Valkealassa peräti kuudessa kiinteistössä.
Henkilöstön energiatietoisuus kasvanut
Motivan jatkuvan parantamisen hankkeessa on luotu toimintamallia energiatehokkuuteen: miten toimitaan energiatehokkaasti ja miten automaatiosta saatua dataa hyödynnetään. Mallin tavoitteena on parantaa energianhallintaa sekä auttaa löytämään ja toteuttamaan energiatehokkuustoimenpiteitä.
Tilapalvelut, liikuntapaikkapalvelut ja kiinteistöpalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötä energiatehokkuudessa. Henkilöstön energiatietoisuus ja osaaminen ovat lisääntyneet huomattavasti. Toimintamalli ja säännölliset yhteistyöpalaverit ovat nopeuttaneet kulutuspoikkeamiin ja hälytyksiin reagointia ja niiden syiden selvitys nopeutunut.
Energiatehokkuus näkyy jo kaupungin tuloksessa: vuoden 2024 energiakulut ovat noin kaksi miljoonaa edellisvuotta pienemmät.
Lisätietoja:
Toimitilajohtaja Katja Ahola, puh 020 615 913, katja.e.ahola(at)kouvola.fi
Kaupunki on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS). Kouvolan kaupungille asetettu KETS-tavoite vuosille 2017–2025 on 17 202 megawattitunnin energiansäästö vuodessa. Kaupungin oma poikkihallinnollinen KETS-työryhmä pohtii kokonaisvaltaisesti kaupungin energiatehokkuutta ja hakee toimintamalleja sekä ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen.