
Kouvolan kaupunki on mukana RAKEL - Rakennusten elinkaaren jatkaminen uutta käyttöä kehittämällä -hankkeessa, jonka tavoitteena on löytää uusia käyttötarkoituksia vajaakäyttöisile tai tyhjilleen jääneille, edelleen käyttökelpoisille rakennuksille. Kouvola on saanut hankkeelle 104 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta. Kaupunki on myös tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa löytääkseen uusia käyttökonsepteja tyhjeneville kiinteistöille – ideoista järjestetään näyttely Kohoassa.
Rakel-hankkeessa kartoitetaan vajaakäyttöisiä julkisia rakennuksia, arvioidaan niiden teknistä kuntoa ja selvitetään, miten niiden käyttöastetta voitaisiin tehostaa mahdollisimman vähäisin rakenteellisin muutoksin. Yhteistyössä kuntien, kiinteistönomistajien, yritysten, tilojen potentiaalisten käyttäjien ja muiden toimijoiden kanssa kehitetään tiloihin uusia käyttötapoja, liiketoimintaa ja yhteiskäyttömuotoja.
– Hankkeen osapuolten kanssa aletaan yhdessä kehittämään toimintamalleja ja ideoita, joita voitaisiin hyödyntää ja ennakoida ajoissa tulevia rakennemuutoksia. Kouvolasta hankkeessa on muutama erilainen kehitettävä kohde, joita sitten aloitetaan yhteistyössä kehittämään, sanoo rakennuttajapäällikkö Kalle Rentto.
Hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen työpakettiin: 1: Projektin hallinta, 2: rakennuskartoitukset, 3: Yhteiskehittäminen, 4: Liiketoiminta- ja yhteiskäyttö, 5: Viestintä- ja vuorovaikutus.
Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kouvolan kaupunki, Miksei Mikkeli, Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), Suomen Ympäristöopisto Sykli, Vaasan ammattikorkeakoulu sekä Oulun ammattikorkeakoulu, joka on hankkeen päätoteuttaja.
RAKEL-hanke jatkaa rakennusten elinkaarta ja tukee vihreää siirtymää vähentämällä uudisrakentamisen tarvetta, pienentämällä hiilijalanjälkeä ja edistämällä yhteiskäyttöä. Hankkeen tavoitteena on tuottaa monistettavia toimintamalleja, jotka ovat sovellettavissa eri puolilla Suomea.
Aalto-yliopiston opiskelijat innovoivat – näyttely Kohoassa
Kaupunki ja Aalto-yliopisto ovat tehneet yhteistyötä löytääkseen uutta käyttöä kaupungin kiinteistöille. Pilottikohteina ovat olleet Kuusankoskitalo sekä Valkealan lukio, joka on ollut tyhjillään usean vuoden ajan. Opiskelijoita pyydettiin antamaan rakennuksille uusi elämä.
– Opiskelijat ovat miettineet eri vaihtoehtoisia tulevaisuuden käyttötarkoituksia haasteellisille kohteille. Valkealan lukio on ollut pitkään tyhjillään ja koulurakennuksia tyhjenee edelleen. Kuusankoskitalo puolestaan on laaja kokonaisuus, jonka käyttöaste tulisi saada pidettyä korkeana, Kalle Rentto sanoo.
ReUse -studion opiskelijoiden ideoiden esittelyjulisteet ovat nähtävillä Kohoassa 23.–28.5. Näyttelyn tavoitteena on herättää keskustelua siitä, millainen näiden rakennusten tulevaisuus voisi olla.
Kouvolan kaupunki haluaa kehittää kiinteistönpitoaan kestävästi, pitkäjänteisesti ja kaupungin taloutta tukevaksi. Toimitilaohjelma linjaa suuntaviivat kohti kestävää kiinteistöomaisuuden hallintaa. Tavoitteena on keskittyminen oman palvelutuotannon tiloihin. Kaupungin vuonna 2023 hallinnassa olevasta tilakannasta myydään tai puretaan 53,3 %. Tavoitteena on vähentää tilakantaa myyntien ja purkujen kautta yhteensä 180 000 brm2 (n. 25 000 m2 vuodessa). Kaupunki keskittyy oman palvelutuotannon tilakannan hallinnointiin, ulkoisten käyttäjien tilat myydään, puretaan tai siirretään konsernin sisäisesti.
Lisätietoja:
Rakennuttajapäällikkö Kalle Rentto, puh. 020 615 9481, kalle.rentto@kouvola.fi
Rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen, puh. 020 615 7117, anneli.vartiainen@kouvola.fi
