Matka pelitaiteen pääkaupunkina starttaa nyt!

Kouvola on pelitaiteen pääkaupunki. Matka pelien ja pelitaiteen maailmaan starttaa torstaina 10.3.2022. tapahtumakokonaisuuden avajaisilla. Maaliskuussa käynnistyy myös neliosainen luentosarja peleistä ja pelitaiteesta.

Kouvola on pelitaiteen pääkaupunki. Matka pelien ja pelitaiteen maailmaan starttaa torstaina 10.3.2022. tapahtumakokonaisuuden avajaisilla. Maaliskuussa käynnistyy myös neliosainen luentosarja peleistä ja pelitaiteesta. 

Avajaisia vietetään torstaina 10.3.2022 Kouvolatalolla (Varuskuntatalo 11, Kouvola) kello 12 alkaen. Avajaisiin ovat tervetulleet kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tapahtumaa voi seurata myös verkossa tai katsoa tallenteen jälkikäteen Pelitaiteen pääkaupunki -verkkosivulta

Ohjelmassa on luvassa pelitaiteeseen ja pelimaailmaan tutustumista sekä alan opiskelijoiden peliteosten esittelyä. Pelitaidetta valottavat kuulijoille kanadalaislähtöinen pelisuunnittelija, kouluttaja ja esiintyvä taiteilija Harold Hejazi, vuorovaikutteista mediataidetta tekevä taiteilija, muotoilija ja kouluttaja Tuuli Saarinen, sekä Suomen ensimmäinen pelitaiteen läänintaitelija ja pelisuunnittelija Jaakko Kemppainen. 

Hejazi, Saarinen ja Kemppainen kuratoivat yhdessä taiteen ja pelien asiantuntijoista koostuvan työryhmän kanssa syyskuussa 2022 Kouvolan taidemuseossa avautuvaa pelitaiteen näyttelyä Pelipoikilo. 

Lisäksi avajaisvieraat pääsevät tutustumaan AR-showroomiin, joka on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin opiskelijoiden tekemä lisätyn todellisuuden galleria. Käytännössä kyseessä on puhelimelle asennettava sovellus, jossa voi katsoa taidetta missä vain, milloin vain.  

Vieraat voivat tutustua myös Kouvolan ammattiopisto Edukon opiskelijoiden Kouvola Minecraft -prototyyppiin, jolla voi rakentaa unelmiensa Kouvolan. 

Pelitaide on kulttuurisesti merkittävä taidemuoto 

Projektipäällikkö Annika Salmi Xamkilta kertoo, että pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuus tulee kahden vuoden aikana näyttämään, miksi pelitaide on kulttuurisesti merkittävä taiteenmuoto, ja mikä tekee siitä kiinnostavan kaiken ikäisille.  

”Pyrimme nostamaan pelitaidetta tärkeänä taiteenlajina ja tuomme sen ihmisten saataville konkreettisin keinoin. Tulossa on mm. pelintekokerhoja eri ikäisille, työpajoja, pelattavaa valotaidetta sekä avoin pelitaidenäyttely. Kouvolassa kulttuuritoiminta on vahvaa, ja nyt haluamme vahvistaa sitä entisestään tuomalla uudenlaista taiteen muotoa pysyväksi osaksi Kouvolaa. Koen todella tärkeäksi myös, että pelitaide on helposti lähestyttävää kaikenikäisille ja voimme tuoda ihmisiä yhteen taiteen äärelle.” 

Ensimmäinen askel: Pelitaiteen luentosarja 

Pelitaiteen pääkaupunki -kokonaisuuden ensimmäinen tapahtuma on neliosainen luentosarja Pelit ja Elämä, jossa pelitutkijat valottavat pelien maailmaa monesta eri näkökulmasta.  

Luentosarjan ensimmäisessä osassa keskiviikkona 16.3. klo 17.30–19.00 aiheena on Pelit ja pelillisyys aikamme ilmiönä. Kasarminmäen kampuksella järjestettävällä luennolla aihetta valottavat ilmaispelejä tutkinut FT Kati Alha sekä nuorten pelaamista ja pelikasvatusta tutkinut KT Mikko Meriläinen Tampereen Yliopiston Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä.  

Luentosarjan seuraavat osat ovat huhti-, touko- ja elokuussa. Kaikille luennoille on vapaa pääsy. Ne voi myös katsoa verkkolähetyksinä. 

Peliala on yksi eniten kasvavista aloista, ja erilaiset pelit ja pelaaminen ovat merkittävä osa arkipäiväämme. Digitaalisten pelien lisäksi erilaiset rooli- ja livepelit ovat suosittuja. ”Pelit ja elämä -luentosarja on tarkoitettu aivan kaikille; pelien pelaajille, pelisuunnittelijoille ja koodareille, vanhemmille, kasvatusalan ammattilaisille, taiteilijoille. Kaikille, jotka haluavat oppia jotain uutta pelimaailmasta ja pelitaiteesta”, vinkkaa Poikilo-museoiden museonjohtaja Anu Kasnio. 

Luentosarjan järjestää Poikilo-museot yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Luentosarja on osa Poikilo-museoiden Unelmana pelitaide -hanketta, jonka rahoittajana on Wihurin rahasto.  

Lisätiedot: 

Tapahtumakokonaisuuden verkkosivut: Capital of Game Art – Kouvola on pelitaiteen pääkaupunki (capitalgameart.fi) 

Petteri Ikonen, Koulutusalajohtaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, petteri.ikonen@xamk.fi, 044 702 8200 

Annika Salmi, Projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, annika.salmi@xamk.fi, 050 401 5654 

Anu Kasnio, Museonjohtaja, Poikilo-museot, Kouvolan kaupunki, anu.kasnio@kouvola.fi, 020 615 8317 

Jaakko Kemppainen, Läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, jaakko.kemppainen@taike.fi, 0295 330 877 

Sivun alkuun