Kymenlaakson koronatilanteessa nähtävissä parempaa – leviämisvaihe jatkuu

kasvomaski

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi Kymenlaakson tilanteen kääntyneen hieman parempaan suuntaan viimeisen viikon aikana. Tällä hetkellä muutoksen pysyvyyttä on kuitenkin vaikea ennustaa, joten Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa ja nykyisiä suosituksia jatketaan huhtikuun loppuun asti. Mikäli suotuisa muutos jatkuu, alkaa ryhmä harkita toukokuulle rajoitusten lievennyksiä.

KYMSOTE
TIEDOTE 14.4.2021


Kahden viimeisen viikon aikana Kymsoten tilastoihin on kertynyt 205 uutta tartuntaa. Tartunnat ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa: 30.3.-5.4. uusia tapauksia oli 126 kun viimeisen viikon aikana, eli 6.-12.4. uusia tapauksia oli 79. Ilmaantuvuusluku maakunnassa on niin ikään hieman laskenut ja se on nyt noin 125.

– Suunta on hyvä ja totta kai kaikki toivomme, että lasku jatkuu ja tämän hetken epidemiahuippu olisi ohitettu, mutta yhden viikon perusteella ei oikein tehdä kovin suuria päätelmiä. Positiivisista merkeistä huolimatta koronatapausluvut ovat edelleen hyvin korkeat, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Yli puolet, 55 prosenttia, uusista tartunnoista on todettu samoista tartuntaketjuista henkilöillä, jotka ovat jo olleet altistumisen takia karanteenissa. Yksityistilaisuuksista tartuntoja on tullut edellisviikkoja vähemmän, 7 prosenttia ja muutaman prosentin verran tartunnoista on työpaikoilta. Tartunnanjäljitys on parantunut, ruuhkaa on helpottanut, että suurin osa tartunnoista liittyy jo tunnistettuihin ketjuihin. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään 80 prosenttia.

Paremmasta käänteestä huolimatta Kymenlaakso on selkeästi edelleen leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä linjasi, että Kymenlaaksossa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä 21.4. kokouksessa. Tartuntatautilain 58g-pykälän jatkamisen tarve arvioidaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vielä erikseen tämän viikon lopulla sen hetken koronatilanteen perusteella.

Ryhmä kävi samalla kuitenkin jo keskustelua, miten suosituksia ja rajoituksia voitaisiin keventää, jos tilanne jatkuu hyvänä kohti toukokuuta. Kokonaisuudessaan rajoitusten lieventämistä ja purkamista tehdään asteittain ja varovaisuusperiaatteen mukaan.

– Jos tämä hyvä suuntaus jatkuu ja jaksamme sitä yhteisesti edistää, niin ensimmäisessä vaiheessa lähdemme suunnittelemaan sitä, miten lasten ja nuorten harrastustoimintaa voitaisiin turvallisesti avata. Sitten asteittain muita, kun tilanne sen sallii.

Lisätietoja:
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun