Villi-Rilli seikkailee kirjastoautolla

Villi-Rilli päättää viettää päivän Kuninkaana kirjastoautossa. Mitä Villi-Rilli mahtaakaan tehdä Kuninkaan päivänään. Ja mihin hän oikein on menossa? Katso video, niin näet millaisen jännän päivän Villi-Rilli on itselleen järjestänyt.        

Uusi kirjastoauto Tesaurus on valmis!  

Kirjastoauto kiertää päivisin kouluilla ja päiväkodeilla. Iltaisin se palvelee kouvolalaisia tuoden kirjastopalvelut lähemmäksi asukkaita. Auto onkin keskeinen lasten ja nuorten monipuolisen lukemisen edistäjä. Henkilönostin mahdollistaa pyörätuolilla pääsyyn suureen osaan kirjastoautoa. Kirjastoauton nimestä järjestetyssä kilpailussa päätöksen tekivät Jokelan, Korian, Napan ja Niinistön koulujen oppilaat.

Taikasirkus

Kouvola on varmaankin Suomen hauskin paikka, kun otetaan huomioon sirkuksen ja taikuuden harrastajien ja ystävien määrä. Taikasirkukseen osallistuvat taikuri Elmo Huovila, juontaja Aatu Itkonen ja Sirkus Bravuuri

Näkökulmia Suomen historiaan-luentosarja

Suomi & Venäjä – koko tarina, pakana-ajoista Putiniin ja Novgorodista Niinistöön 

Arto Tuominen kertoo Venäjän yli tuhatvuotista historiaa niin hyvässä kuin pahassa hyvin ironisella otteella tislaten mittavasta historiasta nautittavan esityksen. Tuominen luonnehtii Venäjää lähikaukomaaksi, joka sijaitsee maantieteellisesti aivan vieressämme, mutta on henkisesti kovin kaukana.  

Kuusankoski 1918 ja nykypäivänä 

Filosofian tohtori Seppo Aallon aiheena on Kuusankoski vuonna 1918 ja nykypäivänä. Tapahtumia ja rakenteita verrataan nykypäivään. Esitelmä käsittelee Suomen sisällissotaa Kymintehtaiden työntekijöiden näkökulmasta. Siinä kerrotaan työläisten kapinasta, punaisten vallasta, punakaartista ja terrorista sekä sodanjälkeisestä valkoisten joukkojen terrorista. 

Terroristien pesä – Suomi ja taistelu Venäjästä 1918–1939 

Lokakuun vallankumous 1917 repi Euroopan ideologisesti kahtia bolševistiseen ja antibolševistiseen leiriin. Se aloitti näkymättömän sodan ajan, jonka vaikutukset heijastuivat myös Suomeen. Maasta muodostui tärkeä tukialue Venäjän valkoisille oppositiovoimille ja niiden maanalaisille taistelujärjestöille.  

Taistelujärjestöt vannoivat sissisodan, terrori-iskujen ja salamurhien nimeen ja lupailivat yhteistyökumppaneilleen tiedustelutietoa. Luennoitsijana historiantutkija, FT Aleksi Mainio

 
Mannerheim ja Heinrichs sodanjohtajina 1939–1945 

Sotamarsalkka Mannerheim kohosi talvisodan ylipäällikkönä kuuluisuuteen. Hän nosti tärkeimmäksi apulaisekseen kenraali Erik Heinrichsin, heidän tiivis yhteistyönsä jatkui vuoteen 1945. Kenraali Heinrichs kävi yleisesikunnan päällikkönä ollessaan viisi kertaa Saksan päämajassa neuvottelemassa yhteisten sotilasoperaatioiden toteutuksesta. Heinrichsin arkistoidut muistiinpanot kertovat, mitä silloin todella puhuttiin ja mitä sovittiin. Vaikka Mannerheimista on tehty paljon kirjoja, hänen toiminnastaan sodanjohtajana 1939–1945 riittää yhä kysymyksiä, joihin uusi tutkimustieto antaa entistä parempia vastauksia. Luennoitsijana VTT Pekka Visuri

Kansantanssikonsertti – Hetkessä

Aitomäen nuorisoseuran kansantanssiporukka ja kouvolalainen Lohtutorttu-yhtye kuljettavat katsojat tästä hetkestä erilaisiin tunnelmiin. Lohtutorttu -yhtye on kansanmusiikin maailmaa tutkiskeleva neljän naisen kokoonpano. Yhtyeen jäseniä ovat Anna Kuurne (kitara), Piia Pellikainen (viulu), Maiju Laurila (harmonikka) ja Henna Mäkelin (nokkahuilut). Kaikki naiset myös laulavat.  

Veteraanipäivän 2021 juhlakonsertti

Konserttitaltiointi Kymin ammattikoulun juhlasalista
Seppo Hovi, piano, hanuri ja tarinat
Hannu Lehtonen, laulu ja saksofoni
Jarno Kuusisto, harmonikka

Tervetuloa kuulemaan musiikkineuvos Seppo Hovin koostama hieno tarina ja kokoelma suomalaisten suosikkilauluista. Suomalaisten musiikilliset juuret ovat vahvasti slaavilaisessa perinteessä. Jälleenrakennuksen myötä uusi kotimainen viihde valtasi tanssilavat ja elokuvat paljolti mm. Reino Helismaan, Toivo Kärjen, Olavi Virran, Laila Kinnusen ja muiden viihteen mestareiden myötä. Kansallinen identiteetti vahvistui pikkuhiljaa, kansainväliset virtauksetkin jälleen saavuttivat Suomen.

Konsertin lopuksi kulttuurineuvos Eero Niinikoski esittelee konserttipaikkaa Kymin Ammattikoulua ja rakennuksen historiaa.

Karismaattiset Kuusistot

Kapellimestari ja viulusolisti: Jaakko Kuusisto 
Viulusolisti: Pekka Kuusisto

Kymi Sinfoniettan kanssa verkkokonsertissa estradille nousevat Kuusiston veljekset, Jaakko ja Pekka. Konsertin ohjelma hengittää kauneutta ja rauhaa: brittisäveltäjä Ralph Vaughan Williamsin kuvaus lempeästä kesäpäivästä The Lark Ascending (Kohoava leivonen) ja Richard Straussin lyhyt ja suloinen Puhallinserenadi viehättävät seesteisellä tunnelmallaan. Clara Schumann oli paitsi aikansa pianistitähti myös upea säveltäjä, jonka elegantit kolme romanssia kuullaan nyt viululle ja orkesterille sovitettuina. Konsertti huipentuu Bachin helmeilevään kaksoiskonserttoon, jossa sekä Jaakko että Pekka toimivat solisteina.

Pieni Sydän – Kymi Sinfoniettan musiikillinen syntymäpäivätoivotus Kouvolalle

Valto Veikko Tynnilä oli suomalainen säveltäjä ja sanoittaja. Hän syntyi 19. tammikuuta 1904 Anjalassa, katosi talvi­sodassa 16. helmikuuta 1940 Metsäpirtin kunnassa ja julistettiin kuolleeksi. Hän asui aikuisena Myllykoskella, mutta hän muutti Helsinkiin ja siellä liittyi Dallapé-orkesteriin. Myöhemmin hän kuitenkin muutti perheineen takaisin Myllykoskelle. Tunnettuja Tynnilän sävellyksiä olivat muun muassa Pieni sydän, Irja Pien, Petsamo, Tahiti ja Ruhtinaan viulu. Tynnilän muistomerkki on Myllykoskella teatterin pihalla (ent. Myllykosken työväentalo).

Päivitetty 25.5.2021