Asuntomessut järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa vanhojen kasarmien ja Kymijoen jylhien maisemien läheisyydessä. Mutta tutustua kannattaa myös messujen kolmeen oheiskohteeseen.

Ankkapurhan Kulttuuripuisto

Ankkapurhan kulttuuripuisto levittäytyy Anjalan kirkolta Anjalan kartanomiljööseen. Kymijoen rannalla voi tutustua Ankkapurhan teollisuusmuseoon, Museotalo Warpuseen sekä Alvar Aallon suunnittelemaan teollisuus- ja asuinalueeseen.

Asuntomessujen aikana Nuorisokeskus Anjala järjestää ohjattua päivätoimintaa maanantaista lauantaihin klo 10─16.30. Lapset ja nuoret voivat meloa, harrastaa puukiipeilyä tai vaikkapa osallistua kuvataidepajaan. Kulttuuripuistossa on riippumattoja ja piknik-alue. Makasiinikahvilassa Anjalan kartanossa on esillä taidetta. Arvoituksia kaipaava voi pelata Kustaan Sota -pakopeliä.

Tietoa monipuolisesta ohjelmasta kuten Kolmen kartanon kierroksesta, Ankkapurhan kummituskävelyistä sekä italialaisen keittiömestari Claudio Piccolon valmistamasta usean ruokalajin illallisesta kartanopuistossa.
Lisätietoa: www.ankkapurha.fi

Ankkapurhan kartanon kukat

Kymi Ruukin alue

Kymi Ruukin alueella sijaitsevaan Taideruukin päärakennukseen ja siipiosastoon on muodostunut taiteilijoiden, kädentaitajien ja designereiden ja muun luovan väen keskittymä.

Puodeista löytyy yksilöllisiä, eettisiä, kierrätettyjä, paikallisia, käsityö-, taide-, sisustus- ja designtuotteita sekä herkkuja. Cafe Ruukittaren boheemissa miljöössä voi herkutella kierrettyä tasokkaissa taidenäyttelyissä tai vaikka ostaa kotiin viemisiksi Tuomon Luomun leipää.

Taideruukissa on elämää ympäri vuoden! Asuntomessujen aikaan Taideruukissa ja sen piha-alueilla on lisäksi mm. keppihevoskisat- ja paja (17.7.), kirppispäivä (23.7.), järviruokonäytöksiä (23.─25.7.) ja perinnerakentamisen päivät 31.7. ─1.8. Tai miltä kuulostaisi tulla sitomaan oma kukka-asetelma ammattilaisten opissa (16.7.)?
Lisätietoa ohjelmasta: www.taideruukki.fi

Taideruukki ihmisvilinää
Ihmisvilinää Taideruukin edustaslla

Verlan tehdasmuseo

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ollut Verlan kylän sydän 1870-luvulta lähtien ensin toimivana tehtaana ja vuodesta 1972 lähtien tehdasmuseona. Vuonna 1996 Verla hyväksyttiin UNESCO:n maailmanperintölistalle.

Koskimaisema, historialliset tehdasrakennukset koneineen, patruunan pytinki puistoineen ja idylliset työläismökit antavat aidon kuvan pohjoisen metsäteollisuuden varhaisvaiheista.

Verlan tehdasmuseon tunnelma on elävyydessään ainutlaatuinen: koneet ja työvälineet ovat alkuperäisillä paikoillaan aidossa ympäristössään.

Asuntomessujen aikaan tehdasmuseolla on normaalien opastusten lisäksi #saksalaisen paperimestarin” rooliopastuksia. Maailmanperintöalueeseen pääsee tutustumaan myös historiapolun opastuksilla, puutarhakierroksilla ja Valkean puolen taloista kertovilla kävelyopastuksilla.

Lisätietoa: www.verla.fi

Verla ulkoapäin
Verla ulkoapäin kuvattuna, Kuva: Lassi Kujala

Päivitetty 14.7.2019