Kouvolan kaupunki ja Kymsote-kuntayhtymä järjestivät torstaina 11.3. striimatun koronarokoteinfon. Infossa Kymsoten asiantuntijat kertoivat koronarokottamisesta. He myös vastasivat kuntalaisten lähettämiin ennakkokysymyksiin. Tässä vastauksia.

Helsinki on ikääntyneiden rokotuksissa paljon edellä, jo nyt rokotetaan 75-79-vuotiaita. Miksi Kymsote rokottaa näin paljon hitaammin?

Havainto on oikea, eroja alueiden välillä on. Erot ovat olleet siksi vähäisiä, että niitä ei ole katsottu tarpeelliseksi analysoida tarkemmin. THL seuraa jatkuvasti rokotuskattavuutta sekä rokotusjärjestyksen noudattamista.
Tällä hetkellä rokotteita jaetaan alueille väestömäärän suhteessa ja kun Kouvolan väestö on suurten kaupunkien joukossa iäkkäin ja kun samalla Kouvolassa palveluasumista on maan keskiarvoon verrattuna runsaasti, on ymmärrettävää, että ikäryhmärokotuksissa edetään hieman eri tahtiin vaikkapa Helsingin kanssa. Ajan myötä tasoittuvia tilapäisiä eroja aiheutuu myös siitä, että rokotteita toimitetaan isoissa erissä.

Monta kysymystä tuli samasta aiheesta:

 • Miksi Kouvolassa hypätään rokotuksissa sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien 75-79-  ja 70-74 -vuotiaiden yli?
 • Milloin rokotetaan 70-75-vuotiaita? Vakavia perussairauksia sairastavat 70-vuotta täyttäneet ovat nyt ikävästi väliinputoajia. He joutuvat odottamaan vuoroaan pitkään.
 • Milloin alkaa yli 70-vuotiaitten lääkehoidollisten diabetespotilaiden rokotukset?
 • Mihin hävisi 70-80 vuotiaiden osalta riskiryhmät rokotusjärjestyksessä?
 • Milloin Kouvolassa aloitetaan riskiryhmä 1 kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotukset. Monessa kunnassa on jo aloitettu. Miksi täällä ei?
 • Miksi nyt rokotuksia saavista puuttuu ikäryhmä 70-79 vuotiaat riskiryhmäläiset?
 • Kaikista aikatauluista puuttuu 70+ riskiryhmien rokotus aikataulu, milloin on heidän vuoronsa? Vastaukseksi ei kelpaa se että silloin kun rokotteita saadaan.  Täytynee olla selkeä suunnitelma myös tämän ryhmän osalta.
 • Miksi riskiryhmä alle 70-vuotiaat rokotetaan ennen 75-79 vuotiaita riskiryhmäisiä?
 • Itse olen 77-vuotias ja poden vakavaa uniapneaa, jossa hengityskatkoksia oli 209 eli 33,7 hengityskatkosta tunnissa. Halutaanko tämä ryhmä väliinputoajia poistaa jopa ennen 80-84-vuotiaitakin?
 • Voisiko koronarokottamisen aikataulua (taulukko) selkeyttää? Äitini on 74 -vuotias ja kuuluu etenkin juuri olleen aivoinfarktin takia riskiryhmään. Taulukossa ei kuitenkaan kerrota mitään yli 70-vuotiaiden RISKIRYHMÄLÄISTEN rokottamisesta.

Rokotusjärjestyksen mukaan rokotetaan iäkkäimmät ensin. Rokotukset aloittaan vanhimmista edetään nuorempiin. Kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, heidän kohdallaan sairauksilla tai diagnooseilla ei ole vaikutus​ta rokotusjärjestykseen. Rokotuksia tarjotaan nyt yli 80-vuotiaille.
Rokotusjärjestykseen on tehty poikkeus ja aloitettu rokotukset alle 70-vuotiaille joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Heistä rokotusta tarjotaan nyt ikäryhmälle 65-69-vuotiaat. Syynä on se, että nyt on saatavilla rokotevalmistetta, joka ei sovellu yli 70-vuotiaiden rokotuksiin.

Koska varhaiskasvatuksen henkilöstö saa rokotuksen?

Tällä hetkellä rokotusjärjestys menee iän ja mahdollisten sairauksien aiheuttamien riskien mukaan. Ammattiryhmistä on huomioitu sote-ammattilaiset. Asiaa pohditaan parhaillaan kansallisesti (THL, STM), mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, että varhaiskasvatuksen henkilöstö huomioitaisiin rokotusjärjestyksessä.

Allergioihin liittyen tuli muutamia kysymyksiä:

 • Onko allergisen parempi varata aika puhelimitse, ja kertoa allergiastaan, että rokotuspaikalla  kaikki sujuu jouhevasti?
 • Onko huomioitu lääkeallergikot?

Mikäli rokotuksen ottaminen huolettaa allergian tai muun syyn takia, on suositeltavaa olla yhteydessä hoitavaan tahoon tai terveysaseman puhelimeen, tällaiset asiat on parempi selvittää ennakolta. Lievät, käsikauppalääkkeillä tai itsestään ohimenneet allergiset reaktiot tai olkavarren kipeytyminen, kuumereaktiot tai vastaavat aikaisemmista rokotuksista eivät kuitenkaan ole este koronarokotuksen ottamiselle.

Rokotuspisteissa on valmius toimia tilanteissa, jos henkilö saa allergisen reaktion.

Voivatko avioparit tulla yhdessä ottamaan rokotuksen?

84-vuotias puolisoni on saanut sähköisen ajanvarauksen kautta rokotusajan. Olen itselleni (olen 89-vuotias) yrittänyt varata sähköisesti rokotusaikaa samaan aikaan – ei onnistu. Ohjelma ei avaudu. Miten toimia, jotta rokotuksemme saataisiin samaan aikaan yhteisesti?

Puolisot tai muut samassa taloudessa asuvat (yli 70-vuotiaat) voivat tulla samaan aikaan rokotukseen.

Valitettavasti sähköisessä asioinnissa ei voi varata aikaa kuin yhden ajan kerrallaan. Mikäli haluaa tulla yhdessä rokotukseen, aika on varattava puhelimitse. Samassa puhelussa voi varata ajat ikääntyneelle itselleen, puolisolle tai muulle samassa taloudessa asuvalle ja omaishoitajalle.

Saako iäkäs ihminen rokotuksen yhteydessä ymmärrettävän informaation siitä, miten rokotuksen jälkeen on hyvä toimia?

Rokotuspaikalla rokotettavalle annetaan mukaan ohje, kuinka toimia rokotuksen jälkeen. Samaan ohjeeseen laitetaan myös kakkosrokotteen rokotusaika.

Rokotuksesta huolimatta jokaisen tulee edelleen huolehtia perusohjeista (käsihygienia, turvavälit, maskin käyttö) sekä noudattaa suosituksia ja rajoituksia.

Nyt Kymsote rokottaa näistä ikäryhmää 65-69-vuotiaat. Milloin ovat vuorossa tähän riskiryhmään kuuluvat näitä nuoremmat?

Sairautensa puolesta 1. riskiryhmään kuuluvien joukkoa on laajennettu 60-64 -vuotiaisiin 12.3.2021. Myös he voivat nyt varata aikoja koronarokotukseen.

Infon voi katsoa Kouvolan kaupungin Youtube-kanavalla.

Päivitetty 15.3.2021