Kymi Libri on ensimmäinen kirjamessutapahtuma Kymenlaaksossa. Ensimmäisillä messuilla Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen vetää maailmanpolitiikkapaneelin ja julkistaa uuden kirjansa.

Kirjamessujen paneelissa keskustellaan johdollasi Suomen roolista EU:n puheenjohtajamaana, Venäjän suhteista ja Trumpin Amerikasta. Mikä nousee kutkuttavimmaksi puheenaiheeksi?

”Uutistyössä olen huomannut, että avainsanat Trump ja Putin takaavat klikkauksia. Washingtonin ja Moskovan ilmapiiri kiinnostaa, se mitä kulisseissa oikeasti tapahtuu. Heinäkuussa kiinnostaa varmaan myös, mihin suuntaan Eurooppa on menossa.”

Messuilla julkaistaan kirjasi Miehemme maailmalla – Washington, Soul, Bugara (Reuna). Millaisia tarinoita on luvassa?

”Mukana on 20 kertomusta eri puolilta maailmaa 25 vuoden ajalta. Kerron toilailuistani uutistapahtumien keskellä Keski-Euroopassa, Balkanilla ja Amerikassa. Kirjassa on traagisia tarinoita Bosniasta ja hirmumyrsky Katrinasta, mutta myös kieli poskessa -revitystä Bunolin tomaatinheittosodasta Espanjassa. Yksi mukavimmista jutuista on Valkoisen talon kokin Walter Scheibin haastattelu. Hän kokkasi minulle ja kertoi, miten valtiojohtajien meny rakennetaan.”

Kuinka paljon olet itse mukana Kymi Libri -messuilla?

”Tulen paikalla suoraan Yhdysvalloista perjantaiksi. Aion seurata koko lailla tapahtumia, jutella ja vaihtaa mielipiteitä. Eikä Kouvolasta ole kiire minnekään, sillä kesälomani alkaa silloin.”

Mitä ajattelet kirjamessutapahtuman rantautumisesta Kymenlaaksoon?

”Yhdysvalloissa kahdeksan vuotta asuneena puheet siitä, että Suomessa on liikaa kesätapahtumia kuulostavat oudoilta. Täällä ajatellaan, että jos saadaan 50 ihmistä koolle, otetaan heistä ilo irti. Olen varma, että saan Kymi Libristä uuden idean tai kontaktin, joka vie eteenpäin kirjoittajana, toimittajana ja elämässä!”

Mika Hentunen Kymi libri

Kymi Libri -kirjamessut Kulttuuritalo Wanhalla Rautakaupalla Myllykoskella 18.–21.7.2019. Päätapahtumapaikalla on kaksi ohjelmalavaa, messukirjakauppa, kirjakahvila ja markkinatori. Lisätietoa: www.kymilibri.fi

Mitä tehdä kirjamessuilla?

18.7. Viro-teemassa tavataan kirjailijavieras Roland Tönisson Virosta (klo 16) ja kuullaan tutkija Silja Vuorikurun esitelmä Aino Kallaksesta, kahden maan kirjailijasta (klo 14).
Messujen kantavana teemana on taiteiden välinen yhteistyö. 18.7. kuullaan Mikko Innasen maakuntauudistus (klo 16), jossa jazz-saksofonisti on sovittanut Suomen maakuntalaulut uudelleen.

20.7. Mielenterveyden Keskusliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Pirkko Lahti puhuu Katariina Hakaniemen kirjan Suora lähetys teemoista (klo 11). Hakaniemi ja hänen terapeuttikollegansa Henna Hovi vetävät halukkaille yhden kerran terapiaistuntoja.

21.7. on lasten ja nuorten päivä. Ohjelmassa on sanataideohjaajan vetämä ”Kiukkupurkin rakennuskurssi”, ohjelmaa heppatytöille ja messumysteerin ratkaisemista.

Messujen aikana myös KymiSunin kirjailijavetoiset risteilyt Kymijoella, Stora Enson kirjamessupäivä Inkeroisissa Tehtaankerholla ja sukuromaanin esittely Anjalan kartanossa.

Mika Hentusen vieraana maailmanpolitiikan paneelissa 19.7. klo 15 valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta ja Venäjän kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Teksti: Jukka Behm, Kuva: Jussi Nahkuri
Juttu on ilmestynyt alunperin Kouvolan 2019 kesätapahtumalehdessä

Päivitetty 11.7.2019