Tutut suosikkialat kärjessä yhteishaussa

Nuoria kiinnostivat yhteishaussa erityisesti media-ala ja kuvallinen ilmaisu, logistiikka, rakennusala ja ict-ala. Alojen vapaat opiskelupaikat tulevat jatkuvaan hakuun kevään ja kesän aikana.

Yhteishaku syksyllä alkavaan toisen asteen koulutukseen päättyi 22.3.2022. Kouvolan Ammattiopisto Oy, Edukoon haki ensisijaisesti 547 hakijaa, kun aloituspaikkoja oli tarjolla 447.

Eniten ensisijaisia hakijoita yhtä aloituspaikkaa kohden oli media-alan ja kuvallisen ilmaisun ja logistiikan perustutkintoon. Lisäksi rakennusalan sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto herättivät paljon kiinnostusta. Autoala, talotekniikka ja turvallisuusala säilyttivät suosionsa.

Ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi eniten kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa 28 (2021) ja 44 (2022).

Uusina perustutkintoina yhteishaussa oli mukana elintarvikealan ja puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnot.

Hakijoita oli tänä vuonna yhteensä 1 902 ja viime vuonna 1 895. Vetovoimaisuuskerroin lasketaan ensisijaisten hakijamäärä jaettuna aloituspaikkojen määrällä. Viime vuoteen verrattuna aloituspaikkoja on nostettu (441 -> 457). Ensisijaisten hakijoitten määrä 590 (2021) ja 547 (2022). Tästä johtuen Edukon vetovoimaisuuskerroin on siis edellisvuotta hieman pienempi, ollen tänä vuonna 1,20.

Ensisijaisten hakijamäärän mukaista vetovoimaisuuden nousua tapahtui:

  • Logistiikan perustutkinto (1,87 -> 2,85)
  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (0,72 -> 1,10), vaikka aloituspaikkojen määrääkin nostettiin. Hakijoiden kokonaismäärä määrä nousi edellisen vuoteen verrattuna 21:llä ja ensisijaisia hakijoita 9 edellisvuotta enemmän.
  • Lentokoneasennuksen perustutkinto (0,85 -> 0,95). Kokonaishakijamäärä nousi edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Talotekniikan perustutkinnossa nousua 1,2 -> 1,5.

Pääsykokeet järjestetään huhti – toukokuun aikana ja opiskelijavalinnat julkistetaan aikaisintaan 16.6.2022. Valittujen on tärkeää muistaa vahvistaa opiskelupaikka määräaikaan mennessä. Mikäli hakija jää ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa voi hän hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa. Yhteishaun vapaat opiskelupaikat päivitetään Edukon verkkosivujen koulutushakuun kesällä.

Uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) oli nyt ensimmäistä kertaa mukana yhteishaussa. TUVA yhdistää 15.8.2022 alkaen aiemmat nivelvaiheen koulutukset eli perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutuksen valmentavan koulutuksen (VALMA).

Jatkuva haku ja TUVA

Jatkuvassa haun paikkoja voi hakea milloin vain. Hakeminen tehdään Edukon koulutuskalenterissa.

Aloituspaikkoja jatkuvassa haussa on monipuolisesti eri aloilta ja ne vaihtelevat koulutuksittain. Lisätietoja jatkuvan haun opiskelijapaikoista saa Edukon www-sivuilta ja hakupalveluista.

TUVA-koulutukseen voi hakeutua edelleen jatkuvassa haussa. Haku aukeaa erikseen ilmoitettavana aikana.

Lisätietoja

Kouvolan Ammattiopisto Oy Eduko: koulutusjohtaja, vararehtori Timo Olli, timo.olli@ksao.fi, 040 592 1930