KSAOn hävikkiruokapäivä 29.9.2020

Torjutaan yhdessä ruokahävikkiä! KSAOn toimipisteissä järjestettiin hävikkiruoka-teemapäivä.

KSAOssa järjestettiin kaikissa toimipisteissä (UK44, UK85, Kopterikujan ja Tiilitien toimipisteet) hävikkiruoka-teemapäivä 29.9.2020. Lounasajan aikana jaettiin tietoa ruokahävikistä seinillä olevien julisteiden sekä ruokapöytiin jaettujen tietoiskujen avulla. Teemapäivän tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta ruokahävikistä sekä herättää mielenkiintoa omien, pientenkin toimien merkitykseen ruokahävikin minimoimiseksi.  

Ravitsemuspalvelusektorilla jopa viidesosa ruoasta jää hyödyntämättä. Suurin hävikin aiheuttaja on tarjoiluhävikki eli ruoka, joka on ollut linjastossa tai valmistettu sitä varten. Myös asiakkaalla on oma vastuunsa: ruokaa tulee ottaa vain sen verran kuin oikeasti jaksaa syödä. 

KSAOn UK44:n toimipisteessä on syksyn aikana otettu käyttöön biovaaka, joka mittaa jokaisen asiakkaan lautaseltaan palauttaman ruoan määrän eli lautashävikin. Outi Kailio seurasi asiakkaiden astiapalautusta ja kyseli muutamalta asiakkaalta syytä lautaselle jääneeseen ruokaan, joka päätyi biojätteeseen. Lisäksi hyvää keskustelua käytiin asiakkaiden kanssa mm. ruokajätteen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.  

Hävikkiruokapäivä saa jatkoa keväällä 2021, jolloin katsotaan, onko lautashävikkiin tullut biovaa’an käyttöönoton ansiosta muutosta puolessa vuodessa.