Koronaviruksen vaikutukset KSAOn opiskelijoiden ulkomailla suoritettaviin opintoihin

Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoista suorittaa vuosittain 80-100 opiskelijaa jakson ulkomailla.

Koronaviruksen takia KSAO on perunut 18 opiskelijan ja keskeyttänyt 9 opiskelijan ulkomaanjaksot. Ulkomailla olleet opiskelijat on kotiutettu Suomeen.

Opiskelu ulkomailla rahoitetaan pääsääntöisesti kahta eri apurahaa käyttämällä. Erasmus+ -apuraha on EUn myöntämä apuraha, jota koordinoi Suomessa opetushallitus. Toinen apuraha on William ja Ester Otsakorven säätiön apuraha, jota voivat hakea ainoastaan säätiön toimialueella opiskelevat opiskelijat. Kouvola kuuluu toimialueeseen. EUn ulkopuolelle suuntautuviin vaihtoihin myönnetään OPHn verkostojen apuraha. Apurahat ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia apurahoja, jotka KSAO heille välittää. Apurahoista tehdään erilliset rahoitussopimukset rahoittajien ohjeiden mukaan.

Myönnettyjen apurahojen toteutumisen perusteena on toteutettu ulkomaanjakso ja raportointi siitä.

Molemmat rahoittajat ovat ilmoittaneet, että koronaviruksen aiheuttamien ulkomaanjaksojen peruuntumisien ja keskeytyksien osalta pääperiaatteena on, että koronan vaikutusten vuoksi opiskelijoiden ei tulisi kokea taloudellisia tappioita, mutta toisaalta ei myöskään perusteetonta etua. Tässä tilanteessa pyritään siihen, että opiskelijoilta ei jouduta perimään apurahoja takaisin. Ulkomaanjaksoja on kuitenkin todella erilaisia parista viikosta puoleen vuoteen, joten jo maksettujen apurahojen osittaiselta takaisinperinnältäkään ei tulla välttymään. Tämä koskee erityisesti liikkuvuuksia, jotka eivät alkaneet lainkaan.

Opiskelijoille on jaettu peruuntuneiden ja keskeytyneiden ulkomaanjaksojen osalta toimintaohjeet.

Jokaisella KSAOssa opiskelevalla opiskelijalla on oikeus hakea sekä ERASMUS+ – että William ja Ester Otsakorven -säätiön apurahaa uudelle ulkomaanjaksolle heti kun matkustaminen katsotaan jälleen koronaviruksen suhteen turvalliseksi Ulkoministeriön ja THL:n toimesta.

Lisätietoja keskeytyneiden ja peruuntuneiden vaihtojaksojen kustannusten korvauksista: kv-koordinaattori auli.haapajarvi(at)ksao.fi, puh. 020 615 8809.