Korona-ajan muistot aikakapseliin

Nyt on näin. Tulevaisuus on #jotainmuuta
Tulevaisuuspäivä 5.3.2021
Korona-ajan muistojen keruuseen haastetaan kaikki KSAOn opiskelijat, opettajat, henkilökunta sekä työelämän ja Kouvolan kaupungin edustajat.

Nämä opiskelun ja työnteon kannalta poikkeukselliset ajat jäävät historiaan ja vuosien päästä voimme vain muistella, miten arki sujui eri tahoilla koronapandemian aikana.

Millaisia korona-ajan muistoja meiltä jää tuleville sukupolville? Muistammeko myöhemmin itsekään, millaista oli elää arkea erilaisten rajoitusten, suositusten, poikkeusolojen ja etäjärjestelyiden aikana. Miksi ihmeessä muistelisimme näitä vaikeita kuukausia?

Mikä on aikakapseli?

Alkuperäisen aikakapseli-idean isä on Malmin peruskoulun historianopettaja Jyrki Mery. Hänen mukaansa viimeksi näin suuret etäjärjestelyt ovat olleet sota-aikana. Siitä Mery keksi ajatuksen, että ehkä olisi tarpeellista säilöä muistoja myös korona-ajasta tuleville sukupolville.

Lue lisää: Malmin peruskoulu kokoama korona-aikakapseli tallettaa muistoja (iltalehti.fi)

Aikakapseli on säilytysastia, johon voidaan säilöä erilaisia muistoja. KSAOn aikakapseli on kädentaitojen opiskelijoiden valmistama puulaatikko tai muu vastaava säilytysastia. Aikakapseliin voimme säilöä omia muistojamme korona-ajasta itsellemme ja tuleville sukupolville: kirjeitä, kortteja, piirustuksia, ohjeita, valokuvia, taidetta, erilaista esineistöä jne. Eli kaikkea juuri tähän erikoiseen aikaan liittyvää. Se kannattaa tehdä nyt, kun asiat ovat vielä tuoreessa muistissa.

Muistot kannattaa tallentaa happovapaalle paperille, jossa muste säilyy pitkään. Mukaan laitetaan tietysti virallisia ohjeistuksia, mutta arjen henkilökohtaiset jutut ovat kuitenkin sitä parasta antia. Haluaisitko kirjoittaa itsellesi kirjeen (joka palautuu sinulle) tai piirtää erilaisia tuntojasi ja tuntemuksiasi?

Aikakapseli suljetaan ja sinetöidään toukokuussa. Avaamattomat kirjekuoret, paketit, esineet yms. laitetaan aikakapseliin, jota säilytetään koulun arkistotiloissa. Aikakapseli avataan juhlallisesti KSAOn 75-vuotispäivänä 1.10.2033.  Aikakapseliin kerättyjen muistojen kautta pääsemme tuolloin käsiksi korona-ajan poikkeusoloihin – siihen, miten se vaikutti elämäämme ja miltä poikkeusaika tuntui.

Miten toimit?

Lähetä tai toimita kirje/paketti/esine 6.5.2021 mennessä osoitteeseen:

KSAO vahtimestarit, Utinkatu 44-48, 45200 Kouvola

Lisää lähetykseesi merkintä ”Korona-aikakapseli”.

Kysy lisää: Outi Kailio, outi.kailio@ksao.fi, Pia Karppela, pia.karppela@ksao.fi