Karanteenimääräys riskimaista matkustaville muuttuu pakolliseksi

Hallitus tiedotti eilen 10.8.2020, että ns. ”riskimaiden” (maa, jossa on pahempi koronatilanne kuin Suomessa) kohdalla omaehtoisesta karanteenista luovutaan.

Jatkossa riskimaista Suomeen saapuvat asetetaan tartuntatautilain mukaiseen 14 vuorokauden pakkokaranteeniin ja pakolliset testit otetaan käyttöön. 

Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli henkilö palaa Suomeen maasta, joka on ”riskimaiden” listalla ja johon kohdistuu rajavalvontaa, määräävät terveysviranomaiset hänet tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi. Karanteenimääräys koskee myös lapsia ja nuoria.

Koska kyseessä ei ole enää omaehtoinen karanteeni vaan terveysviranomaisten määräys, on henkilö oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan tältä ajalta:
https://www.kela.fi/tartuntatauti

Mikäli henkilö palaa Suomeen ns. ”turvallisesta maasta” (maassa sama tai helpompi koronatilanne kuin Suomessa) ei karanteenia tarvita vaan töihin tai kouluun voi palata suoraan matkalta. Koronasta johtuvaa rajavalvontaa ei näihin maihin suoriteta.

Yleisesti hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat edelleen, että kaikkea tarpeetonta matkustamista erityisesti ”riskimaihin” tulee välttää.

”Riskimaat” ja ”turvalliset maat” löytyvät listauksena THLn sivuilta (kohta matkustaminen), rajavartiolaitoksen sivuilta ja ulkoministeriön sivuilta.

Listausta päivitetään noin kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan, joten matkaa suunnitellessa on huomioitava, että rajoitusten tilanne kohdemaassa voi muuttua ennen matkaa tai jopa sen aikana.

Henkilöstön sisäistä ohjetta päivitetään sen jälkeen, kun voimaantulon ajankohta ja muut yksityiskohdat tarkentuvat.

Lisätietoja:
Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
Puh. 020 615 9019
johanna.franzen@kouvola.fi