Ammatillinen koulutus Kouvolassa säilyttänyt vetovoimaisuutensa kevään yhteishaussa

Tänä vuonna Kouvolan seudun ammattiopistolla oli yhteishaussa aloituspaikkoja 441 eli 39 paikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Ensisijaisia hakijoita on tänä vuonna 590. Viime keväänä luku oli 569. Lisäksi valmentavaan koulutukseen VALMAan ensisijaisia hakijoita on nyt 60, kun paikkoja on 40.

KSAOn tämän vuoden vetovoimaisuusluku on 1,34, mikä merkitsee sitä, että suhteellisten hakijoiden määrä on tänä vuonna kasvanut merkittävästi edellisvuodesta. Jos huomioidaan myös ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) on koko KSAOn vetovoimaisuusluku 1,35. Vetovoimaisuusluku kertoo sen, kuinka monta ensisijaista hakijaa on yhtä aloituspaikkaa kohden.

Tänä vuonna hakijamäärä KSAOssa kasvoi eniten rakennusalalle. Aloituspaikkoja on vain 20, mutta ensisijaisia hakijoita on nyt lähes 50. Myös sähkö- ja automaatioala sekä liiketoiminta (merkonomi) nostivat ensisijaisten hakijoiden määrää selkeästi.

Ensisijaisia hakijoita on viime vuotta enemmän myös seuraaviin perustutkintoihin; lentokoneasennus, hius- ja kauneudenhoitoala, ravintola- ja catering -ala, tieto- ja viestintätekniikka, pintakäsittelyala sekä luonto-ja ympäristöala. Erityisen ilahduttavaa oli kone- ja tuotantotekniikan (levyseppähitsaaja) hakijoiden määrän nousu.

Perinteisesti myös auto-ala, logistiikka-ala, talotekniikka sekä turvallisuusala säilyttivät suosiotaan. Niin ikään sosiaali- ja terveysala kiinnosti edellisvuosien tapaan. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa sen sijaan näkyi ensisijaisten hakijoiden määrissä pieni notkahdus edellisvuodesta.

Humanistiset ja taidealat ovat perinteisesti pysyneet vähemmän kiinnostavien listalla mutta poikkeuksen teki tänäkin vuonna media- ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, jossa kymmentä paikkaa tavoittelee 34 ensisijaisia hakijaa. Sen sijaan taideteollisuusalan perustutkinnon hakijamäärä on tänäkin vuonna vähäinen, vaikkakin tuotteen valmistuksen osaamisala kiinnosti tänä vuonna edellisvuotta enemmän.

Jatkuva haku ja VALMA

Jatkuvassa haun paikkoja voi hakea milloin vain ja aloituspaikoista tiedotetaan KSAOn nettisivuilla. Aloituspaikkoja jatkuvassa haussa on enemmän kuin yhteishaun paikkoja ja ne vaihtelevat koulutuksittain. Lisätietoja jatkuvan haun opiskelijapaikoista saa KSAOn hakutoimistosta.

Ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen VALMA-haku oli tänä vuonna samaan aikaan yhteishaun kanssa. VALMAan voi kuitenkin edelleen hakeutua jatkuvan kautta. Haku aukeaa kesäkuun alussa.

Lisätiedot

rehtori Timo Olli, puh. 020 615 5813