Ammatillinen koulutus Kouvolassa edelleen vetovoimaista

Päättyneessä yhteishaussa aloituspaikkoja Kouvolan seudun ammattiopistolla oli 480 eli 43 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Ensisijaisia hakijoita tänä vuonna oli 569, kun heitä viime vuonna oli 563.

KSAOn tämän vuoden vetovoimaisuusluku oli 1,19 , joka merkitsee sitä, että suhteellisesti hakijoita oli tänä vuonna enemmän kuin vuosi sitten. Vetovoimaisuusluku kertoo sen, kuinka monta ensisijaista hakijaa on yhtä aloituspaikkaa kohden.

Tänä vuonna hakijamäärät KSAOssa kasvoivat selkeimmin autoalalle ja turvallisuusalalle. Kummassakin näissä aloituspaikkoja on vain 20, mutta ensisijaisia hakijoita nyt lähes 50 molemmille aloille. Viime vuonna samoille aloille oli ensisijaisia hakijoita parikymmentä vähemmän, vaikkakin kokonaishakijamäärät olivat silloinkin korkeita. Myös logistiikka-ala, johon jo viime vuonna oli reilusti aloituspaikkoja enemmän hakijoita, nosti ensisijaisten hakijoiden määrää, joka on nyt 53. Paikkoja tässäkin vain 20.

Lisäksi hakijoita oli viime vuotta enemmän ravintola- ja catering-alalle. Vertailua viime vuoden hakijamääriin tässäkin tapauksessa on vaikea tehdä, koska aloituspaikkojakin on puolet vähemmän kuin tuolloin. Tiedot alan opiskelijoiden siirtymisestä ensi syksyllä väistötiloista takaisin uusittuihin tiloihin Utinkatu 44:ään on sekin saattanut lisätä kiinnostusta.

Sosiaali- ja terveysalan sekä Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnot kiinnostivat edellisvuosien tapaan ja jopa nostaen suosioitaan. Jälkimmäisessä aloituspaikkoja lisättiin puolella viime vuodesta, koska kiinnostusta osattiin odottaakin. Ala on edelleen hyvin työllistävä.

Tieto- ja viestintätekniikka ja sähkö- ja automaatioala vetivät edellisvuoden tapaan hyvin. Joka toinen vuosi alkava prosessi-alan perustutkinto sen sijaan jäi vaille suurempaa suosiota, vaikka ala on hyvin palkattu työllistävä. Lentokonealan notkahdus tuntuu olevan joka toisen vuoden ilmiö ja tämä vuosi oli nyt sen vuoro. Aloituspaikkoja on 20 ja vaikka ensisijaisia hakijoita onkin vain 13, niin hakijoista sen toiseksi ja kolmanneksi toiveekseen on valinnut lisäksi 30 muuta hakijaa. Talotekniikan perustutkinto sen sijaan yllätti hieman pienentyneellä hakijamäärällään. Ala on yleensä ollut suosituimpien joukossa ja siksi sen aloituspaikkojakin oli nostettu puolella 40:een. Senkin kuitenkin 1. ja 2. hakutoiveekseen on valinnut 60 hakijaa kokonaishakijamäärän ollessa yli 120.

Humanistiset ja taidealat ovat jo vuosia olleet vähemmän kiinnostavien listalla mutta poikkeuksen teki tänäkin vuonna media- ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, johon kymmentä paikkaa tavoittelee puolet enemmän ensisijaisia hakijoita. Taideteollisuusalan perustutkinnon hakijamäärä oli tänäkin vuonna vähäinen. Kolmen eri osaamisalan aloituspaikkaa, joita oli 20, haki ensisijaisesti yhteensä 8 halkijaa.

Luonto- ja ympäristöala sen sijaan edellisvuoden huonon menestyksen sijaan kiinnosti nyt enemmän. Paikkoja tosin vain viisi mutta ne täyttyvät, sillä lähes 10 on merkinnyt sen toiseksi tai kolmanneksi vaihtoehdokseen.

Liiketoiminnan perustutkinnon aloituspaikkoja lisättiin viidellä. Nyt 50 paikkaa haki 39 ensisijaista hakijaa, mikä on kuta kuinkin sama kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan alan oli valinnut 1.-3. vaihtoehdokseen 126 hakijaa.

Yhteisvalinnan lisäksi KSAOssa on eri aloille jatkuvan haun paikkoja yhteensä 41. Jatkuvan haun aloituspaikoista tiedotetaan KSAOn nettisivuilla ja paikkoihin haetaan Wilman koulutuskalenterin kautta. Lisätietoja jatkuvan haun opiskelijapaikoista saa KSAOn hakutoimistosta.

KSAOssa alkaa 19.5. haku myös ammatillisen koulutuksen valmentavaan koulutukseen (Valma), jonka haku päättyy 21.7.2020.

Lisätiedot: rehtori Timo Olli, puh. 020 615 5813