Yleiset ohjeet tiivistetysti:

  • Äänestyspaikalla säilytetään riittävä etäisyys muihin ihmisiin ja huolehditaan käsien puhtaudesta.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.
  • Oman kynän mukaan ottamista äänestystä varten suositellaan.
  • Antaessasi henkilöllisyystodistuksen vaalitoimitsijalle äänioikeuden kirjaamista varten käännä henkilöllisyystodistus vaalitoimitsijaan päin, jotta vaalitoimitsijan ei tarvitsisi koskea henkilöllisyystodistukseen.

Lisäksi: Kouvolan kaupunginhallitus päätti 18.10.2021 suosittaa, että ennakkoäänestyspaikoilla päivän ensimmäinen aukiolotunti varataan ensisijaisesti koronan riskiryhmiin kuuluville äänestäjille.

Hengitystieoireisille ja karanteenissa tai eristyksessä oleville on omat ohjeensa:
Ennakkoäänestysaika. Karanteenissa olevien eli koronalle altistuneiden tarvitsemat erityisjärjestelyt riippuvat karanteenin ehdoista ja tartuntatautilääkärin määräyksestä. Kotiäänestystä ei siis välttämättä edellytetä. Tartuntatautilääkärin määräämässä eristyksessä olevat eli koronaan sairastuneet voivat äänestää kotiäänestyksessä, jos se voidaan toteuttaa terveysturvallisesti, esimerkiksi äänestäjän kotipihassa.

Vaalipäivä. Jos äänestyspaikalle saapuvalla äänestäjällä on selkeitä hengitystieoireita, vaalilautakunta voi ottaa äänestyksen vastaan esimerkiksi aula- tai ulkotiloissa.
Karanteeniin tai eristykseen tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätyn henkilön on noudatettava tartuntatautilääkärin antamaa ohjeistusta, eikä hän välttämättä voi tulla sisään äänestyspaikkaan.
Jos henkilö, joka ei voi tulla sisään äänestyspaikkaan, haluaa äänestää vaalipäivänä, hänen on soitettava Kouvolan keskusvaalilautakunnan numeroon 020 615 7191 selvittääkseen, pystyykö vaalilautakunta järjestämään hänelle mahdollisuuden äänestää ulkona. Eristyksessä olevan on äänestettävä joko autostaan poistumatta tai usean metrin päässä muista ihmisistä.

Laajemmin tietoa koronan vaikutuksesta vaaleihin saat Oikeusministeriön sivustolta:

Oikeusministeriön Vaalit.fi- sivustolle kootaan ohjeita turvalliseen äänestämiseen.

Katso ohjeet koronaturvalliseen äänestämiseen:

Päivitetty 5.1.2022

Sivun alkuun