Kunnalla ei ole lakisääteisiä velvollisuuksia vaalimainonnan järjestämisessä. Kunnallinen vaalimainontakäytäntö on perustunut kuntien keskusjärjestöjen suositukseen ja sitä on noudatettu 1970-luvulta lähtien. Perusteena suositukselle on aikanaan ollut vaalimainonnan yhdenmukaistamisen tarve, kaupunki- ja maisemakuvalliset syyt sekä ympäristön siisteys.

Vaalilain mukaan yleisellä ennakkoäänestyspaikalla tai vaalipäivän äänestyspaikalla taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehoituksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa, että vaalimainoksia ei tule asettaa ennakkoäänestyspaikkojen tai äänestyspaikkojen läheisyyteen siten, että niiden voidaan katsoa vaikuttavan äänestäjien valinnanvapauteen esim. näkymällä vaalihuoneistoon.

Vaalien ulkomainonta suositetaan aloitettavaksi niillä alueilla, jotka ovat kunnan hallinnassa ja määräysvallassa, viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista eli eduskuntavaaleissa 27.3.2019 ja europarlamenttivaaleissa 8.5.2019. Heti vaalien jälkeen mainokset on niitä asettaneiden puolueiden toimesta poistettava.

Jokaiselle ehdokkaita asettaneelle ryhmälle on varattu julistetila, jonka sijainti, ajoradan puolelta katsottuna, on vasemmalta oikealle sama kuin ehdokaslistojen yhdistelmässä. Mainospaikan leveys on 80 cm ja korkeus 120 cm ja taustapahvin paksuus noin 1cm (taustapahvit puolueiden itse hankittava).

Mikäli vaalimainoksia levitetään muualle kaupungin omistamille ja hallitsemille alueille kuin osoitettuihin telineisiin tai asetettuja määräaikoja ei noudateta, poistetaan mainokset kaupungin toimesta mainostajan kustannuksella.

Vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien vaalimainostelineiden sijoituspaikat ovat seuraavat:

Kouvola:
Kouvolan keskusta kävelykatu Manski
Tornionmäessä Utinkatu 52
Lehtomäessä Madekuja 1
Vahteronmäessä Pizzeria Vahterinan kohdalla Kotkankallionkatu 9

Kuusankoski:
Kauppalanaukio, Hesburgerin luona
Voikkaa Jaalantie – Voikkaantie risteys (Linjatalon puoli)

Anjalankoski:
Inkeroinen S-marketin ja Valtatien välinen viherkaista
Myllykoski marketalueen ja Hämeentien välinen viherkaista
Sippola Sippolantie 18

Valkeala:
Valkeala ent. kunnantalon bussipysäkin luona Kustaa III tie 8-10
Jokelan koulun luona Heparontien varteen

Elimäki:
Elimäen kirkonkylä Elimäen Sähkö- ja Radion parkkipaikan edessä Vanhamaantie 3
Koria K-Marketin edessä Kyminasemantie 6

Jaala:
Jaala Jaalantie 117 S-marketin ja Jaalantien välinen viherkaista

Tienvarsimainonnasta löytyy lisätietoa ely-keskuksen sivulta

Päivitetty 23.4.2019