+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Vanhan pahvikuivaamorakennuksen purkaminen Kymin tehdasalueelta

31.1.2019

Rakennus- ja ympäristölautakunta saa päätettäväkseen ensi viikon keskiviikkona lupahakemuksen Kymin tehdasalueella sijaitsevan vanhan pahvikuivaamon purkamisesta. Lautakunnalle esitetään, että Kemira Chemicals Oy:lle ei myönnetä lupaa vanhan ns. pahvikuivaamorakennuksen purkamiseen.

Rakennus on rakennettu 1886 tulipalon tuhottua hirsirakenteisen pahvikuivaamon. Rakennus on valtakunnallisesti merkittävä varhaisen puunjalostusteollisuuden esimerkki Kuusankoskella ja kuuluu oleellisesti Kuusankosken teollisuusmaisemaan. Pahvikuivaamo on arkkitehtonisesti merkittävä aikansa teollisuusarkkitehtuurin edustaja. Rakennus sijaitsee maisemallisesti erittäin näyttävällä paikalla Kuusaansaaren luoteisrannalla.

Kuusaansaaren teollisuusmiljöö on monimuotoinen ja ajallisesti kerroksellinen. Pahvikuivaamo on osa Kuusaansaaren vanhinta kerrostumaa.

Voimassa olevassa asemakaavassa rakennus sijoittuu teollisuusrakennusten ja –laitosten korttelialueeksi (TT2) merkitylle alueelle. Rakennusta ei ole osoitettu asemakaavassa suojelumerkinnällä.

Kouvolan keskeisen kaupunkialueen 16.11.2015 hyväksytyssä oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa Kuusaansaari on merkitty työpaikka-alueeksi merkinnällä TP.
Kymenlaakson taajamien maakuntakaavassa (YM 28.05.2008 ja 18.01.2020) Kuusaansaaren tehdasalue on merkitty maankäyttömerkinnällä T/s teollisuus- ja varastoalueeksi, jolla on säilytettäviä vähintään maakunnallisesti merkittäviä rakennuskulttuurikohteita. Kymintehtaan tehdasalue sisältyy myös kokonaisuudessaan maakuntakaavassa määritetylle kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeälle aluelle.

Rakennus sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä (RKY 2010, Kuusankosken – Kymintehtaan teollisuusympäristö) ja on olennainen osa aluetta ja sen arvoja.

Rakennus on kunnossapidon laiminlyönnin tuloksena päässyt huonoon kuntoon.

Rakennus- ja ympäristölautakuntalle esitetään, että Kemira Chemicals Oy:lle ei myönnetä lupaa vanhan ns. pahvikuivaamorakennuksen purkamiseen.

Lausunnoissaan Kymenlaakson museo, Kaakkois- Suomen ELY-keskus ja Kouvolan kaupungin kaupunkisuunnittelu ovat vastustaneet purkamisluvan myöntämistä.

Lisätietoja:
Rakennusvalvontajohtaja Tapani Ryynänen p. 020 615 8353, tapani.ryynanen@kouvola.fi
Rakennus- ja ympäristölautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme