+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Lääkärihelikopteri vahvistaa palvelurakennetta ja rekrytointia

20.12.2018

Hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi 20.12., että kahden tulevan lääkintähelikopterin sijoituspaikkoja ovat Kouvola ja Seinäjoki. Kouvolaan Uttiin sijoitettava kopteri palvelee Kymenlaakson lisäksi myös Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueita.

Valtioneuvoston 20. joulukuuta tiedotteessa viitataan muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen lausuntoon siitä, että nykyisillä tukikohdilla ei kyetä tarjoamaan yhdenvertaista ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilapotilaille kaikkialla Suomessa ja suurimmat kipupisteet ovat Pohjanmaalla sekä Kaakkois-Suomessa.

Kouvolan kaupunki, alueen ensihoidon ammattilaiset ja Kymenlaakson päättäjät lobbasivat syksyn aikana helikopterin Uttiin sijoittamisen puolesta yhtenäisenä rintamana. Hallituksen työryhmän tämänpäiväinen linjaus on osoitus onnistuneesta edunvalvonnasta.

– Tehty päätös tukee hyvällä tavalla Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta. Samalla se on selkeä valtti myös anestesia- ja ensihoitohenkilöstön rekrytoinnissa ja lisää osaajien saatavuutta, Kouvolan hyvinvointipalvelujen johtaja Arja Kumpu sanoo.

Lääkärihelikopteritoiminnan näkökulmasta on hänen mukaansa tärkeää se, että Uttiin sijoitettu helikopteri pystyy tarvittaessa sijaistamaan Vantaalle sijoitettua Mediheli 1:tä. Lisäksi Utti tarjoaa valmiit puitteet toiminnan käynnistymiselle.

– Kymenlaakson lisäksi Uttiin sijoitettava kopteri palvelee Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueita sekä Päijät-Hämeen itäosaa.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell näkee, että päätös tukee alueen palvelurakennetta ja vahvistaa ammatillista osaamista sote-palveluissa.

– Tämä on myös imagollisesti ja alueen vetovoiman näkökulmasta merkittävä asia, hän toteaa.

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMS Oy:n nykyiset kuusi helikopterikenttää ovat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Jatkossa tukikohtia olisi kahdeksan. Näin ensihoitopalvelun kattavuus paranisi ja ensihoitoa olisi saatavissa yhdenvertaisemmin koko maassa.

Lisätietoja:
Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 9333, tuukka.forsell(a)kouvola.fi
hyvinvointipalvelujen johtaja Arja Kumpu, puh. 020 615 7429, arja.kumpu(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme