+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Yhteiset pelisäännöt kaupungin viljelypalstoille

23.11.2017

Kaupungin viljelypalstojen käyttäjiä aiotaan jatkossa ohjata paremmin. Viljelypalstojen käyttöehtojen ja -ohjeiden avulla pyritään selkeyttämään palstojen käyttöä ja helpottamaan palstojen muokkaamista keväisin.

Teknisen lautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina tulevat Viljelypalstojen käyttöehdot ja -ohjeet koskevat sekä kaupungin kausipalstoja, että ns. talvipalstoja. Kausipalstalla tarkoitetaan palstaa, jossa viljellään vain yksivuotisia koristekasveja ja hyötykasveja. Pitkäaikaisempaan käyttöön tarkoitetuilla talvipalstoilla voi sen sijaan kasvattaa monivuotisten koriste- ja hyötykasvien lisäksi pieniä marjapensaita.

Ohjeissa tarkennetaan viljelijän vastuuta palstan hoidosta viljelykauden aikana ja sen päätyttyä, sekä ohjeistetaan mm. kasvijätteiden kompostoinnista, kasvien korkeuksista ja viljelyetäisyyksistä. Ehdoista ja ohjeista selviää myös palstoilla kielletyt asiat, kuten kiinteät rakenteet ja eläinten ruokinta. Toisaalta käyttöehdoissa tuodaan selkeästi esiin myös kaupungin vastuu mm. viljelyalueelle johtavien liikenneväylien hoidossa, kasteluveden jakelussa, kokoojaojien ruoppaamisessa sekä kausipalstojen muokkaamisessa kasvukauden päätyttyä.

Kaupungin viljelypalstojen käytöstä ei ole aikaisemmin ollut kirjallisia ohjeita ja ehtoja. Tästä puutteesta on seurannut ongelmia palstojen muokkaamisessa ja valvonnassa. Viljelijöiden rakentamat aidat, reunukset, varastot ja muut kiinteät rakenteet ovat mm. haitanneet palstoilla toukokuun alussa tehtävää koneellista kevätmuokkausta.

Viljelypalstojen käyttöehtojen ja -ohjeiden avulla pyritään selkeyttämään palstojen käyttöä ja helpottamaan palstojen muokkaamista. Palstavuokrauksen yhteydessä vuokralaisia kehoitetaan jatkossa siivoamaan palstat ohjeiden mukaiseen kuntoon ennen kevätmuokkausta 1.5.2018. Kehotuksen jälkeen kaupunki voi poistaa palstoilta sinne kuulumattomia rakennelmia. Asiasta tiedotetaan myös viljelypalstojen ilmoitustaululla.

Viljelypalstojen järjestäminen asukkaiden käyttöön ei kuulu lakisääteisiin kunnanpalveluihin. Viljelypalstat antavat kuitenkin kuntalaisille mahdollisuuden harrastaa hyöty- ja koristekasvien viljelyä riippumatta siitä, onko heillä omaa maata tai mikä heidän asumismuotonsa on. Puutarhaharrastuksella katsotaan olevan terveyttä ja toimintakykyä parantavia vaikutuksia ja lisäävän harrastajien sosiaalista kanssakäymistä. Hyvin hoidetut viljelypalstat ovat myös muiden kaupunkilaisten silmänilona. Viljelypalstat ovat osa kaupunkien virkistys- ja viheralueverkostoa. Kouvolan kaupungilla on neljä viljelypalsta-aluetta, jotka sijaitsevat Eskolanmäessä, Kasarminmäellä, Hirsimäellä ja Mäkikylässä.

Lisätietoja:
viherpäällikkö Jouni Dahlman, p. 02061 58569, jouni.dahlman(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme