+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Kausi-influenssarokotuksia jatketaan ajanvarauksella

20.11.2017

Kausi-influenssarokotuksia jatketaan viikosta 47 alkaen ajanvarauksella omalla terveysasemalla. Äitiys- ja lastenneuvolat sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto rokottavat asiakkaitaan sopimallaan tavalla.

Aikuisväestön rokotukset

Rokotukset neuvoloissa

Maksuttoman rokotuksen saa omasta neuvolasta joko vastaanottokäynnin yhteydessä tai ajanvarauksella. Lisätietoja saa neuvoloiden terveydenhoitajilta.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Terveydenhoitajat tiedottavat oppilaita ja heidän vanhempiaan sekä opiskelijoita rokotusten antamisesta Wilman kautta. Koululaiset ja opiskelijat saavat rokotuksensa koulunsa/oppilaitoksensa terveydenhoitajalta. Ilmoitus rokotuksen ottamisesta annetaan terveydenhoitajalle suullisesti tai kirjallisesti. Alaikäisille rokotus annetaan huoltajan esittämän pyynnön perusteella.

Maksuttomat kausi-influenssarokotteet

Influenssarokotteen saavat maksutta ne henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6-35 kk:n ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Oma ilmoitus riittää rokotteen saantiin (Kela-kortti mukaan).

Omakustanteinen pneumokokkirokotus

Influenssarokotteen yhteydessä voi samanaikaisesti ottaa rokotteen myös pneumokokkitauteja vastaan. Vakavan pneumokokkitaudin yleisin muoto on keuhkokuume. Pneumokokkirokotta varten pyydetään lääkäriltä resepti ja rokote hankitaan itse apteekista. Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse.

Influenssa ehkäistään rokotuksella

Influenssa A- ja B-virukset aiheuttavat vuosittain epidemioita joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. Joka vuosi 5-15 % - puoli miljoonaa suomalaista - sairastuu influenssaan. Kausi-influenssan taudinkuva vaihtelee. Terveille työikäisille kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla ja 1-2 viikon vuodelevolla paraneva tauti. Ikääntyneiden ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien influenssa on usein vaikea sairaus ja voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Myös raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan lisääntyy raskauden edetessä.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Parhaimmillaan se estää terveillä työikäisillä 7-8 influenssaa kymmenestä, lapsilla 7-9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan. Rokote kannattaa ottaa, jotta suojaat itseäsi ja läheisiäsi sekä asiakkaita ja työtovereitasi kausi-influenssalta. Kun et sairastu, et myöskään tartuta muita.

Lisätietoa

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme