+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Ikä ei ahdista

10.11.2017

Hengityssairauksista jaetaan tietoa Kuusankoskitalon Voikkaa-salissa 15. marraskuuta kello 14-18.30 Maailman keuhkoahtaumapäivänä.

Toimivat palkeet -hankkeen yhteistyötahot, joukossa Kouvolan kaupunki, järjestävät Kuusankoskitalolla 15. marraskuuta iltapäivällä kaikille kiinnostuneille avoimen Ikääntyminen ja hengityssairaus -yleisötilaisuuden. Tilaisuus pidetään Maailman keuhkoahtaumapäivänä, ja siinä jaetaan monipuolisesti tietoa siitä, kuinka elää hyvinvoivaa elämää hengityssairauksien kanssa. Osallistujilla on myös mahdollisuus puhaltaa mikrospirometriin ja saada selville keuhkojensa toimintakyky.

Ohjelmassa on luentoja muun muassa otsikoilla Keuhkohoitaja hengityssairaan tukena (keuhkohoitaja Birgit Purho), Liikuntaharjoittelulla kaatumiset kuriin (fysioterapeutti Marina Manderoos) ja Turvallisesti arjessa (vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita).

Astma ja keuhkoahtaumatauti ovat kansansairauksia, joita sairastaa vähintään 10 prosenttia aikuisikäisestä väestöstä. Sairastavuus painottuu ikääntyviin. Ikääntyvät astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat ovat usein monisairaita ja hengityssairauden hoito voi jäädä muiden arkea hankaloittavien sairauksien varjoon. Hengityssairaat saattavat myös tottua hengitysoireisiin ja pitävät hengenahdistusta ja toimintakyvyn heikkenemistä ikään liittyvänä. Tulee kuitenkin muistaa, että ikä ei ahdista.
Toimivat palkeet on Veikkauksen tuotoilla rahoitettava hanke. Filha ry hallinnoi hanketta ja yhteistyötahoina ovat Allergia- iho- ja astmaliitto, Apteekkariliitto, Hengitysliitto ja Hoitotyön tutkimussäätiö (HOTUS) sekä Kouvolan hyvinvointipalvelut. Kouvolassa yhteistyötahoina ovat myös paikalliset yhdistykset ja alueen apteekit. Hankkeen rahoitus on vuosille 2014–2017 (2018).

Hankkeen päätavoitteena on ikääntyvien hengityssairaiden omahoitovalmiuksien ja palvelujärjestelmään vaikuttamisen paraneminen, niin että palvelut vastaavat heidän ja läheistensä tarpeita. Kohderyhmänä ovat ikääntyvät astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat ja heidän omaisensa sekä hyvinvointipalvelujen, apteekkien ja yhdistysten edustajat.


Lisätietoja:

hankevastaava Ulla Veteläsuo, Filha ry, p. 040 575 3050, ulla.vetelasuo(at)filha.fi

vastaanottopalvelujen ylihoitaja Marja-Terttu Nuorivuori, Kouvolan kaupunki, p. 020 615 5735, marja-terttu.nuorivuori(at)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme