+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Sulanapito alkaa näyttää hyötynsä kavelykadulla

31.10.2017

Olennainen osa Kouvolan kävelykatu Manskin uudistamista on katualueen pitäminen sulana talvisten olosuhteiden aikaan. Katualue pysyy jatkossa sulana läpi vuoden ja se on aina miellyttävä sekä turvallinen liikkua ilman liukastumisvaaraa. Ensimmäiset lohkot sulanapitojärjestelmästä on otettu käyttöön lokakuun lopulla ja uusia alueita tulee järjestelmän piiriin loppuvuoden aikana.

Kun sulanapidon myötä hiekoitustarvetta ei ole, hiekka ei kulkeudu liikkeisiin, mikä vaikuttaa osaltaan niiden siisteyteen ja viihtyisyyteen. Keväällä kävelykatualueella ei myöskään esiinny enää haitallista hiekkapölyä. Talviajan kunnossapitotarve on Manskilla jatkossa minimaalista, vain poikkeukselliset lumisateet aiheuttavat erityistoimenpiteitä.
Energiatehokkaassa sulanpitojärjestelmässä hyödynnetään kaukolämmön paluuvettä. Siitä otetaan lämmönvaihtimen avulla lämpö talteen ja siirretään pintaputkiverkostoon, jossa kiertää keskimäärin 35-asteinen glykolineste. Automatisoitu järjestelmä ottaa huomioon ulko- ja katupinnan lämpötilan sekä lumisateen ja ennakoi myös tulevat säävaihtelut.

Järjestelmän rakentamisesta vastaa kävelykadun uudistamisen pääurakoitsija VRJ Etelä-Suomi Oy. Pintaputkiston, automaation ja lämmönvaihtimien asentamisen hoitaa aliurakoitsijana Kouvolan Putkilämpö Oy, jolla on kokemusta useista vastaavista järjestelmistä.

Sulanapitojärjestelmän ja koko urakan toteuttaminen on vaatinut runsaasti erityisjärjestelyjä kulkuyhteyksien osalta sekä tiivistä yhteydenpitoa ja joustavuutta yrittäjien ja toteuttajien kesken. Näillä toimilla on pyritty varmistamaan päivittäisen liike-elämän mahdollisimman häiriötön toiminta.

Sulana pidettävä katupinta-ala on 7.000 neliömetriä ja pintaputkistoa kulkee katukiveyksen alla yli 30 kilometriä. Alue on jaettu 21 lohkoon, joita voidaan ohjata ja säätää erikseen. Sulanapitojärjestelmän laskettu käyttöikä on kymmeniä vuosia, siksi laadunvalvonnalla ja monivaiheisilla tarkistustoimilla on ollut toteutustyössä erityisen iso merkitys.

Kävelykatu Manskin uudistamistyöt valmistuvat tämän hetken aikataulun mukaan joulukuun aikana. Sulanapidon osalta järjestelmän seuranta-, tarkistus- ja säätötoimet jatkuvat läpi talven.

Lisätietoja antaa
Miikka Rummukainen, VRJ Etelä-Suomi Oy, puh. 041 517 7639

www.kouvola.fi/manskiuudistuu


Kuva sulanapitojärjestelmän käyttöönottovaiheesta

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme