+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Jättiputki ja –palsamihavainnot kartalle Kouvolassa ja Iitissä

1.9.2017

Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut kartoittaa karttakyselyn avulla ympäristölle haitallisten jättiputken ja jättipalsamin esiintymiä Kouvolassa ja Iitissä. Nämä parhaillaan runsaasti kukkivat vieraslajit on helppo tunnistaa mutta vaikea torjua.

Jättiputki ja jättipalsami ovat haitallisia vieraslajeja, jotka uhkaavat luonnon monimuotoisuutta syrjäyttämällä alkuperäislajistoa. Helposti leviävinä ne myös vähentävät ympäristön viihtyisyyttä tekemällä laajoja kasvustoja.

Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut kartoittaa karttakyselyn avulla jättiputken ja jättipalsamin esiintymiä Kouvolassa ja Iitissä. Kysely on auki 1.-30.9.2017 osoitteessa www.kouvola.fi/vieraslajihavainnot. Havaintojen perusteella ympäristöpalvelut arvioivat torjunnan kiireellisyyttä kaupungin omistamilla mailla.

Myös muilla maanomistajilla on vuoden 2017 alusta lähtien ollut vieraslajilain mukainen velvoite torjua jättiputken ja -palsamin leviämistä. Tämän lisäksi lain mukaan jokaisen pitää omalla pihallaan tai tontillaan huomioida, etteivät vieraslajit leviä muualle ympäristöön. Näihin kuuluu monia puutarhasta tuttuja kasveja, kuten jättipoimulehti, jättitatar, komealupiini, silkkiunikko ja kurtturuusu.

Puutarhoista luontoon levinnyt jättipalsami viihtyy etenkin kosteilla kasvupaikoilla, kuten puron varsilla. Kasvi tuottaa runsaasti hyvin itäviä siemeniä, jotka sinkoutuvat usean metrin päähän. Voimakkaana kilpailijana se tukahduttaa muun kasvuston.

Jättiputki on erityisen haitallinen vieraslaji, joka valtaa elintilaa alkuperäiseltä kasvustolta ja yksipuolistaa elinympäristöjä. Jättiputki tuottaa runsaasti siemeniä, mikä tekee sen torjunnasta vaikeaa. Lisähaastetta torjuntaan tuo kasvin palovamman kaltaisia rakkuloita iholle aiheuttava neste, furanokumariini. Herkimmät voivat saada oireita myös hengitysteihin.

Kaupungin ympäristöpalvelut järjestävät vuonna 2018 jättipalsamin kitkentätalkoita kaupungin omistamilla alueilla. Kyselyssä on mahdollisuus ilmoittaa kiinnostuksensa mahdollisiin talkoisiin. Talkoita voi järjestää myös omatoimisesti, jolloin maanomistajalta täytyy pyytää lupa, sekä ilmoittaa asiasta ympäristöpalveluun.

Jättiputki
Jättipalsami

Lisätietoa:
Ympäristötarkastaja Jenni Ojala
jenni.ojala(a)kouvola.fi, 020 615 7923
www.kouvola.fi/vieraslajit
www.vieraslajit.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme