+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Työergonomiaan kannattaa satsata

7.6.2016

Kouvolan kaupungissa on panostettu työergonomiaan ja -koulutukseen jo usean vuoden ajan. Tulokset ovat rohkaisevia. Työasentoihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja apuvälineitä käytetään asianmukaisesti. Yli 170 kaupungin hoito- ja hoitoalan työntekijää on suorittanut Potilassiirtojen ergonomiakortin.

Kouvolan kaupungissa havahduttiin vuonna 2012, kun yli 46 000 päivää eli 37% sairaspoissaoloista johtui tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Huomiota alettiin kiinnittää työasentojen ja liikkeiden ergonomiaan, erityisesti potilaiden siirtämiseen ja nostamiseen. Hoito- ja hoitoalan henkilöstöä aktivoitiin suorittamaan Potilassiirtojen Ergonomiakortti®, jonka tavoitteena on työ- ja potilasturvallisuuden lisääminen potilaiden liikkumisen ja siirtymisten avustamisessa. Korttikoulutus on luotu yhdessä Työterveyslaitoksen ja Terveydenhuollon siirtoergonomian tiedonvälitysverkoston asiantuntijaryhmän kanssa.

Panostuksesta on saatu hyviä tuloksia. Kortin on suorittanut 172 henkilöä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, kotihoidon, asumispalvelujen ja kuntoutuspalvelujen yksiköistä. Tules-vaivojen aiheuttamat sairaspoissaolot ovat vähentyneet. Tuki- ja liikuntaelin sairauslomapäivät ovat vähentyneet noin 15 % vuoteen 2015 ja vähennystä on tapahtunut edelleen. Myös muista kunnista saadut tulokset ovat erinomaisia. Huomattavilla panostuksilla Tule-vaivoista johtuvat sairauspoissaolot ovat vähentyneet jopa yli 60 %:lla aiempaan verrattuna. Tämä on merkittävä tulos, kun yhden sairauspäivän hinnaksi voidaan laskea n. 300 €.

Uusi toimintatapa tuo kaikkiin liikkeisiin ergonomisen näkökulman ja työasennot. Henkilöstöltä saadun palautteen mukaan oman kehon hallinta ja sen säästäminen on lisääntynyt potilaiden siirtotilanteissa. Apuvälineet otettu aktiiviseen käyttöön ja työasentoihin kiinnitetään erityisesti huomiota. Opittua tietoa myös jaetaan eteenpäin.

Hoitohenkilöstön ergonomiaosaamiseen panostamisen hyötyjä ja mm. Potilassiirtojen Ergonomiakortti® -koulutuksen tuloksia esitellään Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaverkoston kaksipäiväisessä seminaarissa 9.-10.6. Kouvolan kaupungintalolla. Valtakunnalliseen seminaariin osallistuu 90 alan asiantuntijaa mm. sosiaali- ja terveydenhuollon esimiehiä, työntekijöitä sekä työterveyshuollon, opettajien, tutkimusten ja työsuojelun edustajia.

Lisätiedot:
Osastonhoitaja Marja Hartikainen puh. 020 615 1657
Työhyvinvointikoordinaattori Reija Lavi, puh. 020 615 4531

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme