+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Rautatiealan koulutuksen yhtiöittäminen

9.6.2014

Kouvolan seudun ammattiopiston, KSAO, rautatiealan koulutus ja työvoimakoulutus siirtyvät uuteen, perustettavaan osakeyhtiöön.

Kouvolan kaupungin sataprosenttisesti omistama yhtiö hoitaa elinkeinoelämän koulutusta ja muuta maksullista palvelutoimintaa Kouvolan seudulla ja valtakunnallisesti. Perustettava yhtiö tarjoaa myös maksullista koulutusta ja palvelua työvoimahallinnolle, yrityksille ja rataverkolla toimiville muille yrityksille. Suunnitelmissa on myös kansainvälinen koulutus.

Keskeisenä syynä osakeyhtiömuotoon siirtymiseen on Kuntalain 1.9.2013 voimaan tullut muutos, jonka mukaan kunnan on yhtiöitettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoitettu toiminta tai järjestettävä toiminta muutoin siten, ettei se vääristä kilpailua.

Uuden yhtiön käynnistysvaiheen toiminnassa rautatieala on yli 90%, eli reilu 10 miljoonaa euroa liikevaihdosta. Yhtiön tärkein asiakas on VR-Yhtymä, jonka kanssa on tehty vuoden 2017 loppuun koulutussopimus. Arvioitu työvoimakoulutuksen liikevaihto on ensimmäisenä vuonna reilut 400.000 euroa.

Yhtiön koulutustoiminta suunnitellaan käynnistettäväksi 1.1.2015 alkaen Kouvolassa Kasarmimäen kampuksella sijaitsevissa toimitiloissa, jotka vuokrataan Kouvolan kaupungilta. Yhtiöön siirtyy 15 työntekijää liikkeenluovutuksen mukaisesti vanhoina työntekijöinä. He toimivat rautatiealan kouluttajina ja tukitoiminnoissa. Yhtiö ostaa työvoimakoulutukseen tarvittavat palvelut Kouvolan seudun ammattiopistolta. Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut hankitaan Taitoalta.

Yhtiö on merkittävä kuljetustoimintaan ja rautatielogistiikkaan liittyvien koulutuspalvelujen tuottaja Suomessa. Se on tällä hetkellä ainoa koulutuksen järjestäjä, jolla on kattava liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmien hyväksyntä. Keskeistä tulevaisuudessa on kehittää radanpidon oppimisympäristö, johon on tällä hetkellä erityinen tarve. Koulutuksia järjestetään vuosittain parisen sataa, joihin osallistuu reilut 2000 opiskelijaa.

Rautatiealan koulutus on erittäin merkittävää Kouvolalle. Elinkeinopoliittisesti on hyödyllistä, jos rautatiealan yritykset lisäävät toimintaansa Kouvolassa. Lisäksi koulutus tuo osaamista ja opiskelijoita alueelle. Yhtiölle on tärkeää turvata koulutuksen häiriötön jatkuminen niin VR-Yhtymälle kuin rataverkolla toimiville muille yrityksille.

Lisätietoja:
koulutus- ja nuorisojohtaja Veikko Niemi, puh. 02061 57727, veikko.niemi(a)kouvola.fi, koulutuspäällikkö Kari Sopanen, puh. 02061 55840, kari.sopanen(a)ksao.fi

Esityslistat ja pöytäkirjat

KSAO, rautatieala

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme