+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Valinnanvapaus terveydenhuollossa laajenee 1.1.2014

31.12.2013

Terveydenhuoltolaki on antanut asiakkaalle mahdollisuuden valita, miltä kuntansa terveysasemalta hän haluaa kiireettömät terveydenhuollon palvelut. 1.1.2014 alkaen hoidosta vastaavan terveyskeskuksen ja terveysaseman voi valita myös toisen kunnan alueelta. Valinnan voi tehdä kerran vuodessa.

Terveysaseman valinta

Terveysaseman valinnasta tulee tehdä kirjallinen ilmoitus (lomakkeen voit tulostaa tästä [pdf, 38 KB]). Jokaisesta siirtyvästä henkilöstä tehdään oma ilmoitus. Uudella terveysasemalla saa kaikki vastaanottotoiminnan palvelut. Hoitovastuu siirtyy valitulle terveysasemalle kolmen viikon kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta eikä siitä lähetetä henkilölle erillistä ilmoitusta.

Toisen kunnan alueelle kohdistuva valinta kattaa myös kaikki terveysasemalla annettavat palvelut, mukaan lukien terveysasemien päihde- ja mielenterveyspalvelut, suun terveydenhuollon, kuntoutuspalvelut ja neuvolapalvelut. Samanaikaisesti voi olla vain yhden terveyskeskuksen ja terveysaseman asiakas. Valinnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus nykyisen ja valitun kunnan terveyskeskukselle (lomakkeen voit tulostaa tästä [pdf, 38 KB].

Valintaoikeus ei koske sosiaalihuollon palveluita, työterveyshuoltoa, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, kotisairaanhoitoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa.

Lääkärin valinta

Terveysasemien asiakkaat voivat esittää toivomuksensa lääkärin valinnasta. Valinta toteutetaan toiminnan tarkoituksenmukaisen järjestämisen sallivissa rajoissa. Toivomus tehdään täyttämällä lomake ja palauttamalla se omalle terveysasemalle (lomakkeen voit tulostaa tästä [pdf, 38 KB].

Erikoissairaanhoito

Jos hoitava lääkäri arvioi, että potilas tarvitsee lähetteen erikoissairaanhoitoon, voi potilas valita kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön koko maasta. Hoitopaikka valitaan yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Lisätietoja
Kari Kristeri, ylilääkäri
Ratamo vastaanottopalvelut
Marjoniementie 6, 45101 Kouvola
etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi

Terveydenhuollon valinnanvapaudesta saa lisätietoa myös sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme