+
-+ Tulosta

Terveysaseman kiirevastaanotolla nopeammin hoitoon

Kouvolan kaupunki kehittää perusterveydenhuoltoonsa uutta toimintamallia. Akuutisti sairaat ohjataan terveysasemien hoitajavastaanotoille ja monisairaille potilaille nimetään omahoitajat.

Terveysasemilla tarjotaan alkuvuodesta 2018 lähtien kiirevastaanottoa potilaille, jotka tarvitsevat hoitoa kolmen vuorokauden sisällä. Potilas pääsee kiirevastaanotolle tapaamaan sairaanhoitajaa joko varaamalla ajan netistä tai saapumalla paikalle. Hoitajien käyttöön tulee konsultoiva lääkäri, joka saapuu tarvittaessa heidän tuekseen vastaanotolle.

Potilaat saavat hoitoa ja työ sujuu

Kiirevastaanottoa on jo kokeiltu Kouvolassa: Keltakankaan terveysasemalla sairaanhoitajien pitämä kiirevastaanotto on ollut käytössä tammikuusta 2016 lähtien ja Kuusankosken terveysasemalla heinäkuun lopusta alkaen.
– Potilaat saavat hoitoa, hoitajat ovat tyytyväisiä työn sujumiseen ja lääkäreiden ajankäyttö tehostuu, asemien apulaisylilääkäri Johanna Salmio summaa.

Kiirevastaanotolle ennakkoon sopiviksi arvioituja akuuttipotilaita ottaa Keltakankaalla aamupäivisin vastaan kaksi sairaanhoitajaa. Heitä konsultoi nimetty terveyskeskuslääkäri, joka ei ota kyseisenä aamupäivänä vastaan muita potilaita. Iltapäivällä kaikkien akuuttivastaanottoa pitävien sairaanhoitajien käytettävissä on toinen nimetty lääkäri. Kiirevastaanotolla lääkärikonsultaatio hoituu tietyissä sovituissa tilanteissa sähköisenä. Useimmiten lääkäri kuitenkin piipahtaa hoitajan tekemän alkuarvion jälkeen potilashuoneessa.

Lääkäri tutkii potilaan ja tekee diagnoosin sekä määrää tarvittavat hoidot tai lisätutkimukset. Esimerkkejä lääkärikonsultaatiota vaativista tilanteista ovat pitkittynyttä flunssaa sairastavan keuhkojen kuuntelu, ihottuman´tai punoittavan silmän arvio ja lievien vammojen tutkiminen.

Hoitajavastaanotto ei ole oikea paikka rintakipuiselle

Keltakankaalla ja Kuusankoskella kiirevastaanottopotilaiden hoidontarve on ennakkoon puhelimessa arvioitu hoitajavastaanotolle sopivaksi. Salmio toivoo käytännön jatkuvan: Jos vastaanotolle voi vain tulla, riskinä on, että sinne saapuu sairaalapäivystykseen kuuluvia potilaita.
Esimerkiksi kovan rintakivun tai halvausoireiden ilmaantuessa tulee soittaa ambulanssi numerosta 112. Pohjois-Kymen sairaalan päivystykseen taas ohjataan potilaat, jotka tarvitsevat todennäköisesti samana päivänä laboratoriotuloksen,
röntgenkuvan tai seurantaa. Korvakipuinen tai pitkittynyttä flunssaa poteva voi saada avun hoitajavastaanotolta.


YHTEYSTIEDOT

Terveysasemat
ma-to klo 8–16
ja pe klo 8–15 Nettiajanvaraus sairaan-hoitajan vastaanotolle
eKouvola.fi -sivulta.

Elimäen terveysasema
Kiviaidantie 1
puh. 020 615 1003

Jaalan terveysasema
Keskuskaari 1 B
puh. 020 615 1006

Keltakankaan terveysasema
Sairaalakaari 15 A
puh. 020 615 1001

Korian terveysasema
Kyminasemantie 10 A 4
puh. 020 615 1003

Kouvolan terveysasema
Attendo Terveyspalvelut
Marjoniementie 10
puh. 020 615 1000

Katajaharjun terveysasema
Puhjontie 17
puh. 020 615 1004

Valkealan terveysasema
Keskitie 19
puh. 020 615 1005

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme