+
-+ Tulosta

PoKSin päivystys palvelee 24/7

Erikoissairaanhoidon organisointi muuttuu vuodenvaihteessa. Pohjois-Kymen sairaalassa toimii ympärivuorokautinen päivystys myös vuonna 2018. Tavanomaiset päivystyshoitoa vaativat sairastumiset sekä vammat hoidetaan PoKSin päivystyksessä lähes kuten tähänkin asti.

- Päivystys palvelee aktiivisesti myös oikean hoitopaikan selvittämisessä, ylilääkäri Kimmo Salmio kertoo. Kuva: Matti Matikainen.

Erikoissairaanhoidon organisointi muuttuu Kymenlaaksossa vuodenvaihteessa, kun Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa tuotettava erikoissairaanhoito siirtyy Carean toiminnaksi. Tähän asti se on ollut Kouvolan kaupungin toimintaa.

Carean toimintaa ovat Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa vuoden 2018 alusta lähtien ympärivuorokautinen päivystys, poliklinikoiden erikoislääkäreiden vastaanottotoiminta ja osastohoito. Lisäksi Carea järjestää Kouvolassa yhdeksän ensihoitoyksikön palvelun osin omana tuotantona ja osin sopimuskumppaneiden kanssa.

Leikkaus- ja anestesiahoitoa vaativat toimenpiteet sen sijaan keskitetään loppuvuonna 2017 terveydenhuoltolain muutosten vuoksi Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan sekä kaikkein vaativimpien toimenpiteiden osalta esimerkiksi Helsinkiin.

PoKS päivystää: Apua kiireelliseen tai äkilliseen hoidontarpeeseen

Pohjois-Kymen sairaalassa on ympärivuorokautinen päivystys myös vuodesta 2018 eteenpäin. Päivystys toteutetaan laadukkaana yleislääkäripäivystyksenä ja osittain akuuttilääketieteen päivystyksenä.

Leikkausten keskittäminen Kotkaan on herättänyt Kouvolassa kysymyksiä päivystyksen toimivuudesta. Vaikka leikkausta vaativa hoito tapahtuukin vuodenvaihteen jälkeen muualla kuin Pohjois-Kymen sairaalassa, niin päivystystoiminta jatkaa muutoin aktiivisena ja palvelee kouvolalaisia taukoamatta.

Pääosa sairastumisista ja vammoista hoidetaan PoKSissa

Tavanomaiset päivystyshoitoa vaativat sairastumiset ja vammat hoidetaan PoKSin päivystyksessä lähes kuten tähänkin asti. Vakavissa sairauskohtauksissa ja loukkaantumisissa turvaudutaan aiempaa useammin suoraan keskussairaalan palveluun.
– Arkisin päiväaikaan useamman alan erikoislääkärit auttavat päivystystä. Iltaisin ja viikonloppuina osastoista vastaa kokenut osastopäivystäjä. Tarvittaessa päivystäjä voi kysyä neuvoa keskussairaalan erikoislääkäreiltä, kertoo ylilääkäri ja päivystyksen palvelupäällikkö Kimmo Salmio.

Päivystys auttaa myös oikean hoitopaikan selvittämisessä

Päivystys palvelee aktiivisesti asiakkaita myös oikean hoitopaikan selvittämisessä. Mikäli oma hoidontarve on epäselvä, kannattaa olla yhteydessä päivystykseen puhelimitse.
– Päivystyksessä puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi hoidon kiireellisyyden. Tarvittaessa potilas ohjataan päivystykseen. Päiväaikaan nopea vastaanotolle pääsy voi onnistua myös omalla terveysasemalla, joten ensin tulisi olla yhteydessä sinne, Salmio sanoo.
– Henkeä uhkaavissa tilanteissa toki aina soitetaan hätänumeroon. Tällöin hoitopaikan arvioi ensihoito, Kimmo Salmio muistuttaa.

Pohjois-Kymen
sairaalan terveyden- huollon päivystys

020 615 1601

Sosiaali- ja kriisipäivystys (Sokri)

puh. 020 615 8227

Sokri toimii ympäri vuoro-kauden ja tarjoaa lasten-suojelutehtävien lisäksi mm. henkistä ensiapua, onnettomuustilanteiden jälkipuintia, päivystävää sosiaali- ja kriisityötä (vanhustyö sekä mielenterveys- ja päihdetyö).


Pohjois-Kymen sairaala
Sairaalankuja 3 C,
45750 Sairaalamäki

Puhelinvaihde: 020 615 1600Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme