+
-+ Tulosta

Infektioiden ja tartuntatautien torjunta

Hoitoon liittyvien infektioiden ja resistenttien mikrobien sekä epidemioiden torjuntatyö, rekisteröinti ja seuranta.

Yksikön työn tavoitteena on tehostaa hoitoon liittyvien infektioiden ja tartuntatautien torjuntatyötä lain ja asetusten edellyttämällä tavalla (tartuntatautilaki 583/1986, tartuntatautiasetus 786/1986). Tehtävänä on edistää potilas-/asiakasturvallisuutta sekä henkilöstön työturvallisuutta ennaltaehkäisemällä kansantaloudellisesti kalliiden ja vaikeahoitoisten sairaala- ja laitosinfektioiden, resistenttien mikrobien sekä tartuntatautien esiintymistä. Tärkeänä tavoitteena on lisäksi koko väestöä uhkaavien laajojen epidemioiden ennaltaehkäisy.

Toimintayksikön tehtävät jakautuvat hoitoon liittyvien infektioiden, tartuntatautien ja resistenttien mikrobien torjuntatyöhön. Torjuntatyö koostuu infektioiden, resistenttien mikrobien ja tartuntatautien ennaltaehkäisystä, tutkimuksiin ja hoitoon ohjauksesta sekä seurannasta.

Yhteistyökumppaneina ovat kaupungin kaikki toimialat ja liikelaitokset. Toiminta-alueena on koko Kouvolan kaupunki. Lisäksi yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (Carea), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa.

Sukupuolitaudit

Sukupuolitauteihin liittyvät tutkimukset ja neuvonta tapahtuvat omilla terveysasemilla, opiskelijaterveydenhuollossa tai perhesuunnitteluneuvolassa. Tutkimukset ja hoito ovat tartuntatautiasetuksessa määriteltyihin sukupuolitauteihin potilaalle maksuttomia.

Rokotukset

Aikuisten rokotuksista sovitaan oman terveysaseman kautta. Rokotuksen saa oman terveysaseman terveyden- ja sairaanhoitajan vastaanotolla ajanvarauksella.

Kausi-influenssarokotukset annetaan syksyisin omilla terveysasemilla ja ovat riskiryhmille maksuttomia. Kausi-influenssarokotuksista annetaan vuosittain erillinen tiedote.

Matkailijoiden terveysneuvonta ja rokotukset

Matkailijoiden terveysneuvonta ja matkailijoiden rokotusneuvonta omien terveysasemien kautta. Palvelu toimii pääsääntöisesti ajanvarauksella puhelinneuvontana. Lisäksi rokotusneuvontaa annetaan myös Kouvolan kaupungin Hyvinvointipisteessä. Rokotustarve on syytä selvittää ajoissa, mieluiten jo noin 2 kk ennen matkaa. Matkailijoiden rokotusvastaanotto toimii ajanvarauksella.

Viisumitodistuksia varten tarvittavat HIV-tutkimukset ovat potilaille maksullisia. Lähetteen saa omilta terveysasemilta.

Epidemioiden selvitystyö

Elintarvike- tai vesiperäisten epidemioiden epäilytilanteissa yhteys Infektioiden ja tartuntatautien torjuntayksikköön tai Kouvolan terveysvalvontaan,
puh. 020 615 7914, 020 615 7962 tai 020 615 7965.

Elintarviketyöntekijöiden salmonellatodistukset

Elintarvike- ynnä muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset työhöntulo- ja lomaltapaluuselvitykset hoidetaan työterveyshuollon kautta. Lyhytaikaisia työsuhteita varten tarvittavat salmonellatodistukset hoidetaan omilla terveysasemilla tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Toivomme avointa ja sujuvaa yhteistyötä torjuntatyön merkeissä kaikkien toimialueiden kanssa!

Yhteystiedot

Hygieniakoordinaattori
Jaana Palosara
puh. 020 61511 (vaihde)
Marjoniementie 6
45100 Kouvola

Hygieniakoordinaattori
Katja Laine
puh. 020 61511 (vaihde)
Marjoniementie 6
45100 Kouvola

etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme