+
-+ Tulosta

Hammastapaturma ohjeita

Potilasohje hammastapaturmien hoitamiseksi

Hampaan siirtyminen tai irtoaminen

Tapaturman yhteydessä hammas voi siirtyä paikoiltaan tai irrota kokonaan. Tällöin on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä hammashoitolaan. Hampaan laittaminen paikoilleen onnistuu vain lyhyen ajan tapaturman jälkeen. Mikäli irronnut hammas on maitohammas, sitä ei kiinnitetä enää paikoilleen.

Hampaan ja hampaan osan kuljettaminen

TEE NÄIN: Irronnut hammas kannattaa ottaa talteen ja säilyttää sitä matkalla hammashoitolaan kosteana maidossa, vedessä tai suussa kielen alla.
Myös murtuneet hammaspalat tulee kuljettaa kosteina vastaanotolle.
ÄLÄ TEE NÄIN: Hampaan kuljettaminen kuivana kankaaseen tai paperiin käärittynä on pahinta hampaan paikoilleen laittamisen kannalta.

Hampaan kiinnitys ja tulehdusten ehkäisy

Hammaslääkäri asettaa paikoiltaan siirtyneen tai irronneen hampaan paikoilleen ja purentaan sopivaksi. Hammas kiskotetaan kiinni viereisiin hampaisiin 2–3 viikon ajaksi, jonka aikana hammas ehtii kiinnittyä uudelleen hammaskuoppaan. Hoidon alkaessa annetaan antibioottikuuri alueen tulehduksen ehkäisemiseksi.
Kun paikoiltaan siirtynyt tai irronnut hammas on saatu kiinnitettyä hammashoitolassa, potilaan tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja huuhdella suutaan antiseptisellä suuhuuhteella 5–7 päivän ajan. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkkeitä ohjeiden mukaan.

Seuranta

Paikoiltaan siirtynyttä ja irronnutta hammasta seurataan hoidon jälkeen mahdollisten komplikaatioiden vuoksi. Koska sisään painunut maitohammas voi vaurioittaa sen alta puhkeavaa pysyvää hammasta, seurataan myös pysyvää hammasta tarkastuskäyntien aikana.

Tietoa hammastapaturmien hoidosta

Tapaturmien yhteydessä hammas voi murtua, katketa tai haljeta. Hammastapaturma voi olla seurausta kaatumisesta, iskusta tai hampaiston omista purentavoimista. Maitohammastapaturmia sattuu keskimäärin joka kolmannelle lapselle.
Mikäli hammastapaturmapotilaalla on olemassa vakuutus tapaturmien varalta, siitä kannattaa mainita hammaslääkärikäynnin aikana. Hammaslääkäri kirjoittaa lausunnon vakuutusyhtiöön, jossa mainitaan aiheutuneet vammat, niiden hoito sekä mahdolliset jälkihoidot ja seuraukset.

Hampaan katkeaminen

Jos hampaasta murtuu pieniä paloja sen pintaosasta, kärkiosasta tai kulmasta eikä hammasta vihlo eivätkä terävät murtumareunat hankaa poskea tai kieltä, tapaturma ei välttämättä vaadi toimenpiteitä.
Mikäli hampaasta on katkennut tai murtunut isompia paloja, hammasta vihloo tai aristaa lämpötilan vaihtuessa, sitä särkee tai se heiluu eikä sen kanssa voi kunnolla syödä, kannattaa heti ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.
Hammastapaturmille altistavia urheilulajeja kuten jääkiekkoa tai kontaktilajeja harrastavan, on syytä teettää itselleen sopivat hammassuojat.


Mikäli pysyvästä hampaasta on lohjennut pala kärjestä, hammaslääkäri hioo terävät reunat tai korjaa puuttuvan osan paikkaamalla. Joskus voidaan myös liittää hampaan irronnut osa takaisin kiinni paikka-aineiden avulla.
Katkennutta maitohammasta ei hoideta vaan se otetaan pois.
Jos hammas on murtunut erittäin syvältä tai koko kruunuosa irronnut, se voidaan juurihoitaa ja sen jälkeen paikata. Joskus hammas joudutaan poistamaan. Puuttuva hammas voidaan myöhemmin tarvittaessa korvata erilaisin hammasproteesiratkaisuin.
Pystysuunnassa haljenneet hampaat joudutaan aina poistamaan.
Tapaturmaisesti vaurioituneita hampaita seurataan mahdollisten komplikaatioiden varalta hoidon jälkeen kahden vuoden ajan. Komplikaatioita voivat olla hampaan tummuminen tai meneminen kuolioon, jolloin hoitona on juurihoito, sekä hampaan ydinontelon ahtautuminen tai sulautuminen.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme