+
-+ Tulosta

Apua väkivaltaan

Mikä on väkivaltaa ja miten se vaikuttaa?

Lähisuhde- ja perheväkivallasta on kyse, kun väkivaltaa käytetään nykyistä tai entistä kumppania, omaa lasta, perheenjäsentä tai muuta läheistä kohtaan. Väkivaltaa on monenlaista.

Fyysinen väkivalta on helpoin tunnistaa, mutta väkivaltaa on myös pelottelu, uhkailu, liikkumisen ja ajankäytön kontrollointi, eristäminen ystävistä ja sukulaisista, häpäisy ja toistuva mitätöinti. Väkivalta voi ilmetä myös hoidon tai avun laiminlyöntinä lasta tai muuta apua tarvitsevaa perheenjäsentä kohtaan sekä lapsen kurittamisena.

Väkivaltaa kokenut voi tuntea syyllisyyttä ja häpeää tilanteesta. Hänellä voi olla keskittymiskyvyn ja toimintakyvyn puutetta, unettomuutta, väsymystä, pelokkuutta, masennusta, itsetuntoongelmia ja sosiaalista eristyneisyyttä. Aikuisten välisen väkivallan näkeminen aiheuttaa lapsessa turvattomuutta, joka voi näkyä unettomuutena, takertumisena, oppimisvaikeuksina, väkivaltaisina leikkeinä tai sulkeutumisena. Aikuisen vastuulla on varmistaa, ettei hän altista lasta näkemään tai kokemaan väkivaltaa.

Väkivalta alkaa usein vähitellen ja sillä on taipumus toistua ja raaistua ajan myötä. Useimmiten tarvitaan ulkopuolista apua väkivallan katkaisuun. Ota väkivalta rohkeasti puheeksi - oletpa kokenut väkivaltaa tai käyttänyt sitä.

Mistä apua?

Voit ottaa väkivallan puheeksi esimerkiksi neuvolassa, päivähoidossa, koulussa opettajan tai muun aikuisen kanssa, lääkärin vastaanottokäynnillä tai kotihoidon työntekijän kanssa.

Kouvolassa apua tarvitseva voi ottaa itse yhteyttä seuraaviin auttajatahoihin (lähetettä ei tarvita):

Väkivallan uhkatilanteessa voit olla yhteydessä sosiaali- ja kriisipäivystykseen kaikkina vuorokauden aikoina ympäri vuoden
puh. 020 615 8227

Akuutissa vaaratilanteessa soita hätänumeroon 112

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme