+
-+ Tulosta

Yrittäjän maksuvaikeudet

Vuoden 2015 alusta alkaen elinkeinotoiminnan velkoja voidaan järjestellä yksityishenkilön velkajärjestelyssä.

Yksityisenä elinkeinon- tai ammatinharjoittajina toimivat yrittäjät ovat aiemminkin voineet saada velkajärjestelyn, mutta uutta on, että myös elinkeinotoiminnan velkoja voidaan samassa yhteydessä järjestellä. Yksityishenkilön velkajärjestelyä ei voi kuitenkaan hakea pelkästään yrityksen velkoihin.

Jotta elinkeinon- tai ammatinharjoittaja voisi saada velkajärjestelyn, yritystoiminnan pitää olla pienimuotoista ja perustua lähinnä hänen omaan työpanokseensa.
Toiminnalta edellytetään myös kannattavuutta. Ennen järjestelyn alkua syntyneitä veloista pitää pystyä maksamaan edes osa. Järjestelyn myöntämisen jälkeen on pystyttävä maksamaan mahdolliset yritystoiminnan uudet velat ja yrityksen juoksevat laskut. Yksityistalouden puolellakaan ei saa uutta velkaa syntyä.

Velkajärjestelyn saaminen edellytyksenä on, ettei velallinen pysty kohtuudella selviytymään kaikista veloistaan. Järjestelyn saaminen voi estyä, jos velallisen toiminta on kokonaisuutena arvioiden ollut moitittavaa.

Tärkeää on huomata, että lakiuudistus ei koske yhtiömuotoisia yrityksiä, sillä yhtiöiden velkoja koskee yrityssaneerauslaki. Yhtiömuodossa yritystoimintaa harjoittava henkilö voi kuitenkin hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä, jolloin järjesteltävänä ovat ainoastaan henkilökohtaiset velat.

Talous- ja velkaneuvojat auttavat maksutta yrittäjiä velkajärjestelyn hakemisessa. Yrittäjän kannattaa kuitenkin ensin soittaa Yritys-Suomi / Talousapu -palveluun. Puhelinpalvelussa tehdään maksutta alustava arvio yritystoiminnan kannattavuudesta ja mietitään tarvittaessa vaihtoehtoja velkajärjestelylle.

Talousavun valtakunnallinen puhelinnumero on 02950 24880 (soittoaika ma–pe klo 9–16).

Lisätietoja

Yrittajat.fi - tukea ja apua hankaliin elämäntilanteisiin

Takuusäätiön velkalinjaYhteystiedot

Talous ja velkaneuvoja
Liisu Kuusela

puh. 020 615 5305
etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme