+
-+ Tulosta

Talous- ja velkaneuvonta ei pysty avustamaan esimerkiksi sellaisessa velkoja koskevassa oikeudellisessa riita-asiassa, jossa osapuolet eivät ole päässeet yksimielisyyteen velan määrästä ja velan perusteista. Näissä ja muissa oikeudellisissa ongelmissa on syytä kääntyä oikeusavun puoleen.

Oikeudenkäynneissä on yleensä tarpeellista käyttää lainoppinutta avustajaa. Talous- ja velkaneuvonta voi avustaa velkojien kanssa käytävissä velkojen järjestelyä koskevissa sovinto neuvotteluissa ja niihin liittyvien asiakirjojen laadinnassa. Muissa neuvotteluissa ja erilaisten asiakirjojen laadinnassa lainopillinen avustaja on yleensä tarpeen.

Oikeusapu tarkoittaa sitä, että kansalainen voi saada itselleen oikeudellisen asian hoitamista varten avustajan kokonaan tai osittain valtion varoilla. Oikeusapu kattaa kaikki oikeudelliset asiat.

Oikeusapua ei kuitenkaan yleensä myönnetä, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta asian kulut voidaan korvata.

Rikosoikeudenkäynnissä turvataan vastaajalle tietyissä tilanteissa hänen taloudellisesta asemastaan riippumatta puolustaja valtion varoin. Vakavien väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten uhri voi tuloistaan riippumatta saada valtion varoin kustannettavan oikeudenkäyntiavustajan.

Oikeusapua ei anneta yrityksille eikä yhteisöille.

Oikeusapua tarjoavat oikeudenkäyntiasioissa julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja muut lakimiehet ja muissa asioissa julkiset oikeusavustajat. Julkiset oikeusavustajat työskentelevät valtion oikeusaputoimistoissa. Oikeusministeriön sivuille "Tietoa oikeusavusta" on koottu oikeudellista perustietoa sekä tietoa viranomaisista ja järjestöistä, jotka auttavat oikeudellisissa ongelmissa.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme