+
-+ Tulosta

Usein esitettyjä kysymyksiä perhekeskuksista

Miksi Kouvolaan perustetaan perhekeskuksia?

Lapsi- ja perhepalvelut uudistetaan vuosina 2016-2018 koko maassa siten, että ne vastaavat nykyistä paremmin lasten, nuorten ja perheiden tarpeita. Ensisijaista uudistuksessa on lapsen etu ja oikeudet sekä vanhemmuuden tuki. Näin voidaan vähentää lasten, nuorten ja perheiden eriarvoisuutta.
Kouvolan perhekeskukset kokoavat alueellisiin palvelupisteisiin lasten ja perheiden palveluja ehkäisevistä palveluista erityispalveluihin. Näin turvataan perheille kokonaisvaltainen ja tarpeen mukainen tuki.

Kenelle perhekeskuksen palvelut on tarkoitettu?

Perhekeskuksen kohderyhmää ovat 0–18 vuotiaat lapset ja nuoret perheineen. Asiakkaat tulevat pääosin oman perhekeskusalueen sisältä. Perhekeskus on rakennuksen lisäksi myös uudenlainen tapa toimia. Teemme perheen kanssa yhdessä työtä myös sellaisten toimijoiden kanssa, joiden oma työpiste ei ole perhekeskuksen sisällä.

Onko perhekeskuksia tulossa lisää?

Kouvolan perhekeskusmalli pitää sisällään viisi palvelualuetta, jotka kattavat maantieteellisesti koko kaupungin: Keltakangas, Koria, Kouvolan keskusta, Kuusankoski ja Valkeala.

Onko niin, että kaikki palvelut keskitetään ja asiakas liikkuu?

Keskittämällä palveluja perhekeskuksiin voimme paremmin turvata palvelujen laadukkaan ja tasavertaisen saannin perheille. Perheen tarvitsemat palvelut tuodaan kuitenkin lähelle, omaan perhekeskukseen, jotta perhe voisi kokea asioinnin helpoksi tutussa paikassa. Asiakkaan liikkumista pyritään siis ennemminkin vähentämään ja työntekijöiden liikkumista voidaan perhekeskusten avulla lisätä.

Millaista toimintaa yhteisötiloissa järjestetään?

Matalan kynnyksen toimintaa! Sellaista, johon on helppo tulla mukaan ja jossa tuntee kuuluvansa porukkaan. Yhteisötilojen toiminta houkuttaa perheitä toiminaan ja osallistumaan ja tätä kautta vähentää perheiden yksinäisyyttä.
Toimintaa voi järjestävät eri osaamisalan asiantuntijat kuin myös vapaaehtoiset. Yhteisötiloissa järjestetään sekä kaikille avointa toimintaa (mm. avoimen varhaiskasvatuksen perheaamupäivät – ja päivät) sekä sellaista toimintaa mikä keskittyy jonkin tietyn teeman ja vertaisryhmä- ajattelun ympärille.

Tarvitseeko minun kuulua johonkin järjestöön, että voin toimia vertaisryhmän vetäjänä perhekeskusten yhteisötilassa?

Ei tarvitse. Yhteisötiloissa järjestettävän lapsiperhetoiminnan punaisena lankana kulkee se, että vertaisryhmissä tuetaan ja saadaan tukea, solmitaan suhteita ja opitaan, että apua voi löytyä läheltä. Järjestettävä toiminta voi olla hyvinkin moninaista aina tarinatuvasta leipomisiltoihin.

Perhekeskustoiminnan koordinaattori keskustelee mielellään kanssasi siitä, millaista toimintaa sinä haluaisit perhekeskuksen yhteisötiloissa järjestää. Yhteydenottopyynnöt osoitteeseen suvi.vallenius(a)kouvola.fi

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme