+
-+ Tulosta

Lasten parlamentti toi lasten ideat kuuluviin

Lasten parlamentin työpajoissa ideoitiin Kouvolaa, jossa on hienot puistot, uusia harrastusmahdollisuuksia ja kaveri kaikille.

Kouvolassa aloitettu Lasten parlamentti -toiminta tuo lasten äänen päättäjien kuuluviin ja osallistaa lapsia yhteisistä asioista keskustelemaan.

Nyt nähtävillä ovat marraskuussa järjestetyn Lasten parlamentti –tapahtuman työpajojen tulokset. Työpaja toi lapset ja päättäjät saman katon alle keskustelemaan lapsille tärkeistä asioista ja kokoamaan kehittämisideoita. Lapset olivat esittäneet työpajoihin ennakkoon aiheita, joita sitten paikan päällä käsiteltiin syvällisemmin.

Kehittämiskohteita löytyi monia. Esiin nousivat muun muassa leikkipuistot, koulunkäyntiin liittyvät asiat, ilmastonmuutos, harrastukset, yksinäisyys sekä erilaiset tapahtumat. Työpajan tuotokset välitetään nyt palveluista vastaaville virkamiehille, jotka tutustuvat lasten ajatuksiin helmikuun aikana.

Työpajoissa esiin nousseita asioita

1. Leikkipuistot
Lasten parlamentti- tapahtumaa varten kouluilta on tullut toiveita leikkipuistojen kuntoon, turvallisuuteen ja toiminnallisuuteen liittyen
- "Puistoja tulisi kunnostaa, jotta niitä haluttaisiin käyttää. On vaarallisessa kunnossa olevia leikkipuistoja, esimerkiksi Lehtomäessä keinut irtoavat ", kouluilta kerrottiin.

2. Kouluruokailuun liittyvät asiat
Lasten parlamentti toivoi jälkiruokaa kouluihin. Myös ruokalistaan tehtiin ehdotuksia

3. Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat
Lasten parlamentti teki aloitteita ja toimenpide-ehdotuksia ilmastonmuutoksesta.

4. Koulumatkat, liikkuminen, turvallisuus
Työpajassa syntyi aloite bensa-asemasta Sippolaan. Valmistelussa on myös Lehtomäenkadun / Mansikkamäen koulun turvallisuus

5. Lasten harrastusmahdollisuudet
Lasten suosikkiharrastuksiksi nimettiin käsipallo, laulaminen, laskettelu, lentopallo, kuvataide, musiikki, liikunta, ratsastus ja tanssi. Myös e-urheilukerhoa toivotaan koululle. Lasten toiveita viedään eteenpäin.

6. Koulujen piha-alueet
Lasten parlamentti toivoo koulujen piha-alueille tekonurmikenttiä ja kiipeilytelineitä. Myös välituntialueiden monipuolistamista kaivataan.

7. Perusopetuksen kehittämiseen liittyvät asiat
Perusopetus puhutti paljon. Ryhmäkoot, suuret yhdysluokat ja pelko koulun lakkauttamisesta pohdituttavat, kuten myös lapsia ja nuoria koskevat viimeaikaiset päätökset
Tärkeäksi koetaan muun muassa turvallisuus, välittäminen ja pihojen kunto. Myös koulujen kunto ja sisäilma mietityttävät, samoin koulumatka.
Lapset toivovat lisää valinnaisaineita ja pieniä oppilasmääriä.
Heitä huolettavat koulujen vähäiset pihavälineet, päihteiden käyttö, kiusaaminen, ulkopuolisuuden kokemus, yksinäisyys ja levottomuus tunneilla.

8. Lasten tapahtumat ja koulujen välinen yhteistyö
Lasten parlamentti toivoo enemmän yhteisiä urheilutapahtumia, piirustuskilpailuja, koulujen välisiä eväsretkiä ja pehmolelukisoja. Myös koulujen väliset e-urheilukilpailut olivat toiveissa.
Rehtorit toivottiin mukaan kisaan, ja toivelistalla olivat myös käsityömessut.

Mukana työpajoissa oli lapsia eri puolilta Kouvolaa.

Myös varhaiskasvatusikäiset mukana Lasten parlamentissa

Peippolan, Lehvätien, Kymintehtaan, Niskalan, Viialan, Jaakonpuiston ja Marja-ahon päiväkotien lapset toivat tapahtumaan heille Kouvolassa merkityksellisiä ja tärkeitä asioita. Lapset lauloivat, tanssivat esittivät piirroksin ja kertomalla näkemyksiään Lasten parlamentti -tapahtuman alussa.

Lapsille on tärkeää oma koti ja perhe.

Tärkeitä paikkoja Kouvolassa ovat leikkipuistot, kirjasto, uimahallit ja uimakoulut, liikuntapaikat ja metsät.

Lisäksi lapset arvostivat jätskikioskeja, uimista, jumppaamista ja muksubussia. Action park, Tykkimäki ja liikennepuisto ovat hienoja kohteita Kouvolassa.

Parasta lapsista oli leikkiminen. Näistä kaikista asioista lapsilla oli paljon kerrottavaa.

Lapsilla oli monia kehittämisehdotuksia:
"Veturin lähellä olisi kiva olla uusi leikkipuisto" Tästä lapsen suunnitelma kuvana.

Veturiin uusi leikkipuisto ehdotus


"Toivoisin päiväkodin pihaan leikkimökin."
"Kouluissa voisi olla uima-allas."
"Kouvolassa vois olla kylpylä, ettei tarvi mennä Ouluun."

"Enemmän spagettia ruuaksi."
"Lisää keinuja."
"Vähemmän melua"


Lasten toive tulevaisuuteen on, että Kouvolassa ei enää riideltäisi.


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme