+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmat ovat nyt vapaasti verkossa

15.1.2016

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin kuuluu noin 2400 teosta - maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa sekä tekstiiliteoksia ja mediataidetta. Nyt tuo kaikki on nähtävissä avoimessa Finna-käyttöliittymässä.

Finnassa pääsee katselemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja, jotka eivät ole näytteillä museon tiloissa, ja joihin esimerkiksi vain tutkijat ovat päässeet aiemmin käsiksi. Metadatan avaamisen myötä taideteoksiin liittyvä tieto on saatavissa sellaisessa muodossa, että tiedon avulla voi rakentaa sovelluksia ja tietoa voi käsitellä tietokoneohjelmilla. Ainoa rajoite koskee teoskuvia, jotka ovat tekijänoikeuden alaisia.

Tästä syystä osasta Kouvolan taidekokoelmaa on nähtävissä vain tekstimuotoinen tieto, ja vain osasta myös kuva. Avoimeen kuva-aineistoon liittyy käytön rajoituksia. Ne ovat ns. tunnistekuvia, eikä niiden tekninen laatu kelpaa jaettavaksi tai julkaistavaksi. Museo toivookin, että mikäli teoksista haluaa saada kuvia, käyttäjä ottaa yhteyttä museoon. Kuva-arkistossa on saatavilla ammattikuvaajan ottamia julkaisukelpoisia digikuvia kohtuullisella hinnalla. Näyttelytiedotuksen yhteydessä esimerkiksi lehdet ja muu media saavat niitä käyttöönsä korvauksetta.

Finna on opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke, jossa Suomen kirjastot, museot ja arkistot avautuvat verkossa. Tällä hetkellä museoita on mukana jo 44, esimerkiksi Kansallismuseo, Sotamuseo ja Kymenlaakson museo ovat mukana hankkeessa. Taidemuseoista näkyvillä Finnassa ovat Ateneumin taidemuseo, Sinebrychoffin taidemuseo, Kiasma, Tuusulan taidemuseo ja Mikkelin kaupungin museot, joten Kouvolan taidemuseo on mukana eturintamassa.

Kokoelmatietoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.finna.fi. Avautuvaan hakukenttään kirjoitetaan Kouvolan taidemuseo. Aineistotyyppi- alavalikossa valitaan Taideteos.

Finna-hanke on toteutettu taidemuseo Poikilolle v. 2013 myönnetyllä hankerahoituksella, jolla palkattiin ICT-asiantuntija toteuttamaan projektia.

Lisätietoja:
kokoelma-amanuenssi Anna-Kaarina Kippola:
anna-kaarina.kippola(at)kouvola.fi, puh. 020 615 4654