+
-+ Tulosta
Kouvola-talo kesällä

Kuutti Lavonen

Hypnos ja Thanatos

11.5.-20.8.2017 Kouvolan taidemuseo Poikilossa

Kuutti Lavosen näyttelyn Hypnos ja Thanatos yleisöopastukset la 10.6. ja 1.7. klo 13
sekä taiteilijatapaamiset la 5.8. klo 13

Mitä mieltä olit näyttelystä? Kerro meille!

Kuutti Lavonen, Oidipuksen korvat, 2006   Kuva: Rauno Träskelin

Kouvolan taidemuseo Poikilon kesänäyttely tarjoaa graafikko ja taidemaalari Kuutti Lavosen maalauksia, piirustuksia, grafiikka sekä harvoin esillä olleita videoteoksia. Teokset paneutuvat ihmisyyteen kuuluviin tummiin teemoihin: uneen ja kuolemaan. Lavonen on kuitenkin käsitellyt uusissa teoksissaan aiheita valoisasti ja rakkauden voimaa korostaen. Sillä Lavosen mukaan taiteen ytimen löytää juuri rakkaudesta.

Kuutti Lavonen saa vaikutteita teoksiinsa Italian renessanssista ja barokista, mutta myös muinaisen Kreikan ja Rooman mytologiat sekä kristilliset legendat ovat hänelle tärkeitä lähteitä. Niin myös tässä näyttelyssä, jonka sisällön määrittelevät Hypnos ja Thanatos, uni ja kuolema. Nukummepa yön tai ikuisesti, elämä jatkuu.

Kuutti Lavonen, Hypnos, 2016. Kuva: Pirkko Porkka
Yksi Lavosen keskeisistä aiheista ovat ihmiskasvot, joilta kuvastuu usein melankolinen tunnelma. Taiteilijan mestarillinen viiva, elävä ja kevyt, piirtää ajattomat kasvot valmiiksi kuviksi. Katsojan on helppo samaistua teoksiin, niiden haavoittuviin ja herkkiin kasvoihin. Lavosen teoksissa on monta tasoa. Rikas ja sielukas tunnetason väreilevä viivasto, mutta myös historiallinen kuvasto ja tausta, jotka antavat teosten ääreen pysähtyville vaikuttavan kokemuksen.

Kuutti Lavonen on syntynyt Kotkassa vuonna 1960, mutta hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Lavonen opiskeli Italiassa Urbinossa graafista suunnittelua vuosina 1978–1979. Suomen Taideakatemian koulusta hän valmistui taidegraafikoksi vuonna 1984. Parhaillaan Lavonen suorittaa kuvataiteen tohtorin tutkintoa Lapin yliopistossa. Taiteilijadebyytti tapahtui vuonna 1978, jonka jälkeen näyttelyitä on ollut lähes vuosittain. Lavonen on toiminut Kuvataideakatemian grafiikan professorina vuosina 1999–2003. Hänet on palkittu Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla vuonna 2009 sekä Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2016.