+
-+ Tulosta
Tapani Lemminkäinen, Hyvän ja pahan taistelu, 1951, seinämaalaus, yksityiskohta. Poikilo-museot. Kuva: Pirkko Porkka

Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

Sirpaleita suomalaisuudesta - SUomi 100 vuotta -näyttely 14.9.2017-7.1.2018

Sirpaleita suomalaisuudesta - Suomi 100 vuotta

Ilja Glazunov, Urho Kekkonen, 1973, Paasikivi-Seura ry  Kuva: Kansallisgalleria/Henri Tuom

Taatusti valtavirrasta poikkeava ja myyttejä murtava näyttely johdattaa suomalaisuuden jäljille ilman armoa ja ennakkoluuloja, kipupisteiden ja ilonaiheiden läpi parinsadan vuoden takaa nykypäivään asti.

Moni näyttelyn teoksista on ollut harvoin esillä, kuten kuuluisa Ilja Glazunovin presidentti Kekkosen muotokuva, Joseph Alasen (1885–1920) Hämeen valloitus tai Sikamessias, joka toi tekijälleen Harro Koskiselle jumalanpilkkarangaistuksen vuonna 1974.

Tutut ja tuntemattomat lautapelit, viihdeteollisuuden hahmot, sota, työ, usko, historia, taide ja muut kulttuurin elementit sekoittuvat uudenlaiseksi kuvaksi suomalaisuudesta. Tilassa voi kokeilla vaikka paritanssia sähköisen rollaattorirobotin Bärbelin kanssa.

Näyttelyn on kuratoinut suomalaisuuden myyttejä tutkinut yliopistonlehtori Derek Fewster Helsingin yliopistosta. Teoksia on lainattu mm. Kansallisgalleriasta ja Tampereen Työväenyhdistykseltä.

Pekka Jylhä, Tämä viha
Näyttelyssä on myös yhteisöllinen tilausteos. Pekka Jylhän "Tämä viha. Niin kuin suolampi: musta, kylmä, syvä ja samea" -teokseen on kerätty lahjoituksina ja lainoina lasiastioita kouvolalaisilta. Teos on saanut nimensä Väinö Linnan trilogiasta Täällä Pohjantähden alla (1959–1962). Sen lasiastiat symboloivat vuonna 1918 menehtyneitä sisällissodan uhreja, niin punaisia kuin valkoisiakin.
Teokseen kuuluu myös aiemmin luotu "Kynttiläni paloi molemmista päistä", joka on lainassa Rovaniemen taidemuseosta. Pekka Jylhä (s.1955, Toholampi) on Pro Finlandia -palkittu kuvanveistäjä ja taiteilijaprofessori. Hänen teoksensa jättävät tilaa katsojan omalle oivallukselle ja tulkinnalle.