+
-+ Tulosta

Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

Vuosien kuvat
Ulla Rantanen
31.5.–2.9.2018

Kouvolan taidemuseo Poikilossa taiteilija Ulla Rantasen taiteilijatapaaminen la 25.8. klo 13.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ulla Rantasen urasta ja töistä kertova kirja.

Ulla Rantanen, Juomapaikka III, 2005. Poikilo-museot. Kuva: Pirkko Porkka

Taiteilija Ulla Rantanen (s. 1938) etsii taiteessaan totuutta, monikerroksisuutta ja ulottuvuuksia, joista hän kokee elämän todellisuuden muodostuvan. Hänen taiturimainen piirrosjälkensä ja rento siveltimenvetonsa näyttävät vaivattomasti syntyneiltä, mutta jokainen viiva ja veto ovat tarkan kontrollin läpikäymiä. Rantasen taiteen tekemistä on leimannut kyseenalaistaminen ja kriittisyys. Se tekee taiteilijan työstä raskasta, mutta samalla se auttaa kehittymään ja tavoittelemaan aina uusia suuntia. Tämä pyrkimys tulee näkyväksi Ulla Rantasen tuotantoa 1960-luvulta aina 2010-luvulle asti esittelevässä näyttelyssä. Näyttelyn reilut 60 teosta on saatu lainaksi useiden museoiden ja yksityisten omistajien kokoelmista.

Ulla Rantanen, Hyvä paimen, 2003. Poikilo-museot. Kuva: Jouko Järvinen
Rantanen on suomalaisen kuvataiteen lähihistorian yksi keskeisistä edustajista. Hän on graafikko, piirtäjä ja maalaaja. Vuosien kuvat -näyttely keskittyy Rantasen uniikkiteoksiin, piirustuksiin ja maalauksiin. Grafiikan vedoksia on mukana muutamia. Rantasen ilmaisu vaihtelee valokuvantarkan piirustuksen ja ohikiitävän hetken vangitsevan maalauksellisuuden välillä. Teosten muotokieli on pelkistettyä ja jäntevää – vain oleellinen on niissä läsnä – mutta juuri siitä syntyy teosten voima. Samalla ne ovat hiljaisia ja herkkiä, mikä luo teoksiin kiinnostavaa kontrastia. Yksinkertaisista aiheista hän luo sisällöltään monumentaalisia teoksia. Rantasen väripaletti on ollut kautta vuosien niukka painottuen harmaaseen, ruskeaan ja mustaan. Tarkasti katsoen maalauksissa on kuitenkin nähtävissä värejä; keltaista, sinistä ja punaista. Keniassa vietettyjen vuosien aikana Rantasen värimaailma muuttui, maalaukset alkoivat hehkua väriä.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Rantanen piti vuonna 1959 Lappeenrannassa. Sen jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa merkittävissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 1967 Rantasen teoksia nähtiin São Paulon biennaalissa ja 1976 Venetsian biennaalissa. Helsingin Juhlaviikkojen Vuoden taiteilijaksi hänet valittiin 1985. Viimeisten vuosien aikana Rantanen on pitänyt näyttelyitä harvakseltaan. Vuonna 2006 hänen töitään oli esillä Heinon galleriassa Helsingissä, vuonna 2008 Rantasen tuotantoa esiteltiin Aboa Vetus & Ars Novan näyttelyssä Turussa ja syksyllä 2017 Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä.

Ulla Rantanen, Afrikkalaisesta ikkunasta I, 2010.  Kuva: Jouko Järvinen

Rantasen teoksia kuuluu monien kotimaisten ja ulkomaisten museoiden sekä yritysten että yksityisten keräilijöiden kokoelmiin. Merkittäviä julkisia teoksia ovat muun muassa Kallio, Vuori, Saari (1987) Kuusankoskitalossa Kouvolassa, Kulttuurin kuvat (1989) Kainuun maakuntakirjastossa Kajaanissa ja F. E. Sillanpään Kootut teokset I-VIII kuvitustyö (1988–1991).

Rantanen on toiminut monissa taiteilijoiden ja kuvataiteen eri organisaatioiden luottamustehtävissä 1960-luvun lopusta aina 1990-luvun loppuun saakka. Vuonna 1983 Rantanen sai valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan. Hän on saanut lukuisia palkintoja ja kunniamerkkejä, joista Suomen Leijonan Pro Finlandia ‑kunniamerkki myönnettiin 1985 ja taiteilijaprofessorin arvonimi 2009.


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme