+
-+ Tulosta
Jaana Partanen, Mental Alchemy media artwork, still-kuva

Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

Mielen alkemiaa - Arjen alkemiaa

Jaana Partanen

Kaksi polkua, kumman valitset?
Eheys ja tasapaino vai kaaos ja tragedia?

Kouvolan taidemuseo Poikilo 1.2.-6.5.2018

Jaana Partanen esittelee näyttelyn la 14.4. klo 13 Kouvolan taidemuseo Poikilossa.

Mielen alkemiaa - Arjen alkemiaa -mediateos

Viime vuosien aikana taiteilija Jaana Partanen on keskittynyt taiteessaan alkemia-aiheisten kolmiosaisten näyttelykokonaisuuksien sarjoihin. Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyssä Mielen alkemiaa – Arjen alkemiaa taiteilija antaa museokävijälle valittavaksi kaksi polkua, eheyden ja tasapainon tai kaaoksen ja tragedian.

Mielen alkemiaa – Matrix layer, Oulun taidemuseo © Jaana Partanen, 2015


Alkemia-sarjoista ensimmäinen Arjen alkemiaa (2001 – 2007) keskittyy elämän käännekohtiin ja myllerryksiin. Seuraatko globaaleja tragedioita aseteollisuuden vallasta, uskontojen kilpailua paremmuudesta tai naisten aseman systemaattisesta sorrosta maailmalla? Anna kultaisen polun johdattaa sinut Arjen alkemiaa -sarjan teoksiin. Näihin teemoihin paneudutaan leikkivän aikuisen otteella teoksissa: Kristallikaupunki (2004), Avattu Kaaba (2002) sekä Ristiretki sateen jälkeen (2002). Lisäksi pääset itse rakentamaan oman installaatiosi teoksessa Kultainen kaupunki (2001).

Jos haluat keskittyä omaan mieleesi ja sen hallintaan – siihen miten säilytät mielesi rauhallisena ja eheänä maailman melskeistä huolimatta – perehdy Mielen alkemiaan (2011–2018) ja seuraa sini-punaista polkua.

3D-tekniikoilla toteutettavassa Mielen alkemiaa -trilogiassa Partanen tutkii ihmiskuntaa kautta aikojen kiehtoneita kysymyksiä tietoisuuden olemuksesta. Mielen olemuksen saloihin paneudutaan muun muassa teknologian ja luonnontieteiden näkökulmista. Trilogian avaa mielen ja intuition mahdollisuuksia pohtiva Harry Potter layer (2011), joka keskittyy henkilökohtaisen kokemuksellisuuden ja tieteellisen tutkimuksen rajapintoihin. Kolmiulotteiset, sadunomaiset ja katsojan edetessä muuttuvat muotokuvat on toteutettu uudella valokuvatekniikalla.

Sarjan keskimmäinen osa Matrix layer (2014) paneutuu nukkuvan mielen arvoituksiin. Unenomainen, muunnettu ja lisätty todellisuus on katsojan ulottuvilla Oculus-lasien kautta – mielikuvituksesta ja unista tulee osa havaittua todellisuutta. Trilogian päättää Avatar layer (2018–), jossa nostetaan esille kysymyksiä mielen merkityksestä kehollemme, mielen ja kehon yhteydestä sekä mielen voimasta parantaa.

Alkemia-aiheisten trilogioiden päätöskokonaisuutena tulee olemaan suuriin myytteihin ja aineettomuuteen keskittyvä Avaruuden alkemiaa.

Jaana Partanen, 2011, teos kokonaisuudesta Mielen alkemiaa

Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyssä on esillä synteesi Arjen alkemiaa ja Mielen alkemiaa teoskokonaisuuksista. Tarkkaavainen katsoja saattaa kohdata kaikuja itselleen entuudestaan tutuista teoksista Lemminkäisen äidistä Matrixiin. Näyttely nostaa installaatioiden ja 3D-tekniikan keinoin esille kysymyksiä unen merkityksestä, mielen ja kehon yhteydestä, paranemisen ja eheytymisen salaisuuksista – asioista, joita ihmiskunta parhaillaan tutkii.


Kuopiossa syntynyt taiteilija Jaana Partanen (s.1967) valmistui vuonna 1997 Taideteollisesta korkeakoulusta Valokuvataiteen osastolta, sivuaineenaan elokuvataide. Vuosina 1993–1994 Partanen opiskeli Barcelonassa Universidad de Bellas Artes -yliopistossa.

Jaana Partanen on hyvin monialainen taiteilija, jonka tuotannossa tieteen ja teknologian viimeiset saavutukset yhdistyvät taiteen runolliseen kieleen. Partasen teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla 1990-luvun alusta lähtien. Hänen teoksiaan on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Jaana Partanen tunnetaan myös julkisista tila- ja ympäristöteoksista, joita hän on toteuttanut yksin ja yhdessä arkkitehti Heikki Lamusuon kanssa. Partanen toimii arkkitehtuuri-, taide ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy:n taiteellisena johtajana.

Jaana Partanen, Mielen alkemiaa, Matrix layer, still-kuva