+
-+ Tulosta

Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

23.11.2017-13.10.2019 Myytinmurtajia ja matkantekijöitä

Valokuva Suomen Paviljongista vuodelta 1900, tuntematonta alkuperää oleva mainoskuva

Näyttely ravistelee perinteisiä käsityksiä suomalaisten alkuperästä, yhtenäisestä kansasta ja sen sivistämisen jaloudesta. Tiedätkö mistä ovat peräisin suomalaisuuden symbolit, väiskinlakki sekä punainen tupa ja perunamaa? Testaa kuinka suomalainen olet! Murra myyttejä!

Näyttelyssä pääset myös kokemaan Aalto-yliopiston Medialabin kehittämää 3D-mallia Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen Paviljongista.

Pariisista pääset tutustumaan Kouvolaan ja Kouvolasta muuttaneiden tarinoihin. Pietarista Kuusankoskelle muuttanut Fabergén korusuunnittelija Alma Pihl, Elimäeltä Kööpenhaminaan ja Amerikkaan muuttanut keksijä Eric Tigerstedt, Viipurista Kouvolaan sodan jaloista tullut Papulan vesitehdas ja monet muut tarinat kertovat
vuosisataisesta muuttoliikkeestä Kouvolan seudulla. Muuttoliike jatkuu edelleen.

Kaupunginmuseon pieni näyttelytila 23.11.2017-3.2.2019
Kaarlo Kivekäs

Kaarlo Kivekäs vaimonsa Natalian kanssa 1916

Näyttely esittelee Valkealan Kouvolan kylästä lähtöisin olleen kenraaliluutnantti Karl Edvard Kivekkään (1866–1940) elämää kolmen armeijan kenraalina.

Kaarlo Kivekäs valmistui upseeriksi Haminan kadettikoulustavuonna 1890. Keisarillisen Venäjän armeijassa Kivekkäälle tarjoutui vaativia tehtäviä Keski-Aasiassa, missä hän vastasi siviili- ja sotilaskriisinhallinta-operaatiosta lähes kymmenen vuoden ajan. Kivekäs saavutti paikallisten luottamuksen ja hänen muistonsa elää edelleen
vahvana nykyisen Tadžikistanin alueella.

Kivekäs osallistui ensimmäiseen maailmansotaan rintamakomentajana yleten kenraalimajuriksi. Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän siirtyi itsenäisyyttä tavoitelleen Ukrainan puolelle. Ukrainan sekasortoisista oloista hän pääsi palaamaan kotimaahan kesällä 1918. Ylipäällikkönä Kivekäs turvasi Suomen ensimmäisten presidentinvaalien sujumisen sekä toimi merkittävissä tehtävissä puolustusvoimia rakennettaessa, mutta kohtasi myös muukalaisvihaa omassa kotimaassaan.

Yhteystiedot

Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo

museoiden asiakaspalvelu

puh. 020 615 5297

Avoinnaoloajat ja hinnat