+
-+ Tulosta
Aino Kajaniemi, Taivun

Aino Kajaniemi ja Aura Kajaniemi
IHOLLA

Riitta Järvelä
Tulla nähdyksi ja Punainen ilmapallo

7.2.-18.4.2019 Kouvolan taidemuseo Poikilo

Taiteilijatapaamiset:
La 9.3. klo 13.00
La 6.4. klo 13.00

IHOLLA on näyttely, jossa äidin ja tyttären teokset kohtaavat.

Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttely on äidin, Aino Kajaniemen ja tyttären, Aura Kajaniemen viides yhteisnäyttely.

Aino Kajaniemen kuvakudoksissa viiva, kudos ja materiaali rakentavat pysähtyneitä hetkiä ja vertauskuvallisia ajatelmia elämästä.
Aura Kajaniemi kirjoo helmillä ja langoilla pieniä fragmentteja, joista voi löytää viittauksia kirjallisuuteen, filosofiaan ja historiaan.

Heidän teoksiaan yhdistää herkkyys, sarjallisuus ja kerronnallisuus sekä hidas, käsin tekemistä arvostava toteutus. Kummankin teoksissa esiintyy usein eri muodoissaan ihmishahmo sekä tekstiilin traditioon liittyvä ornamentillisuus.
Tekniikat: kudonta ja kirjonta ovat suoraan käsityön traditiosta. Käsityön osuus on tunnustettu ja merkityksellistä, kuitenkin niin että teosten lähtökohta on vapaan taiteen estetiikassa.

IHOLLA kuvaa äidin ja tyttären läheistä suhdetta niin henkilökohtaisella, esteettisellä kuin taiteellisellakin tasolla. Vuoropuhelu eri sukupolvien taiteilijoiden teosten välillä rakentaa ajallisen jännitteen. Molemmat taiteilijat ovat siirtyneet kuvallisesta kerronnasta yhä enemmän tilaa haltuun ottavaan, installaatiomaiseen työskentelyyn. Teosten skaalan kasvaessa mukaan on tullut veistosmaisia muotoja, jotka jatkavat kaksiulotteista kerrontaa tilaan.

Aino Kajaniemi, Ajan kulku

Aino Kajaniemi (s. 1955) on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi 1983 ja pitänyt sen jälkeen yli 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla 30 eri maassa. Hän on suunnitellut ja valmistanut yli 30 julkista teosta kaupunkien, valtion ja yritysten tiloihin sekä seitsemän kirkon liturgiset tekstiilit. Ornamo ry nimitti hänet vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, Jyväskylän kaupunki myönsi vuoden 2010 kulttuuripalkinnon sekä valtio 5-vuotisen apurahan alkaen 2011 ja 2016. Näyttelyssä on esillä ensimmäistä kertaa Ainon New Yorkin residenssissä 2017 luonnostelemat teokset.

Aura Kajaniemi, Barbed Wire

Aura Kajaniemi (s. 1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Helsingissä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta Fashion and Collection Design -linjalta. Hän on myös valmistunut Mikkelin ammattikorkeakoulusta teatteripuvustustajaksi ja käynyt Oriveden opiston piirustuslinjan. Hänet valittiin vuonna 2008 Jyväskylässä Ponnahduslaudalla näyttelyn nuoreksi debytantiksi. Hän on pitänyt viisi yksityisnäyttelyä ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti.Riitta Järvelä, Punainen ilmapallo

Riitta Järvelän videoteokset

Riitta Järvelän videoteokset sijoittuvat ilmaisultaan dokumentin ja kuvataiteen välimaastoon. Järvelä kerää vanhoja albumikuvia ja postikortteja ympäri maailmaa - löydetyt kuvat ovat sekä historiallisia että dokumentaarisia. Taiteilija käyttää tätä aineistoa pohjamateriaalina ja jatkaa taiteellista työskentelyä äänittämällä ja kuvaamalla liikkuvaa sekä staattista kuvaa.

Punainen ilmapallo kertoo suomalaisen lapsen historiasta 1800-luvun lopulta 1970-luvulle albumikuvien kautta. Tulla nähdyksi videoteos sai alkunsa taiteilijan huomatessa leikin uhanalaisuuden tämän ajan digitalisoituneessa elämässämme.

Leikki alkaa. "Tää olis lapsi ja sää olisit vauva. "

Leikkiminen on vapautta kuvitella.

Leikkiessä käsitellään elämää, menneisyyttä ja tulevaisuutta.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme